Region: Nálezy munice

Ve středu dne 24. dubna 2019 kolem 17:30 hodin oznámil 39letý muž na linku 158, že v lese cca 200 metrů za domem v obci Hájek při venčení psa nalezl vojenskou munici zřejmě z 2. světové války. Na místo ihned vyjela policejní hlídka z Ostrova.

dezinfekce

Ta místo nálezu a jeho okolí z důvodu bezpečnosti zajistila. Policisté z místa informovali operačního důstojníka, že se jedná o několik kusů nespecifikované trhaviny. Ten tedy na místo povolal pyrotechnika z expozitury Teplice, který po příjezdu sdělil, že se jedná o trhavinu TNT bez roznětky. Trhavinu si převzal k likvidaci.

Při odjezdu si pyrotechnik z expozitury Teplice ještě převzal na Obvodním oddělení policie v Karlových Varech v Rybářích světlici, kterou nalezl 39letý muž na Bochovsku v kůlně vedle chaty svých rodičů.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou docela časté ať při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub, cenných předmětů z minulých let nebo jen při běžné procházce. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice ještě funkční. Hrozí tedy nebezpečí nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí. Není proto na škodu, připomenout si pár preventivních rad, jak se zachovat při jejich nálezu:

• S nalezeným předmětem nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.
• Nález označte a oznamte policii.
• Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob.
• Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi).
• Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.
• Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.

nprap. Kateřina Krejčí

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 25.04.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy