Region: Domovy pro seniory dostaly dodávky a auta (TV Západ)

Nové dodávkové a osobní vozy předali zástupci Karlovarského kraje ředitelům a ředitelkám Domovů pro seniory. Sloužit budou pro potřeby klientů domovů včetně zdravotně postižených. Celkem jedenáct vozů vyšlo na 7 milionů korun.

dezinfekce

„Domovy dostaly šest velkých devítimístných vozidel a pět malých osobních vozidel. Udělali jsme si poptávku v rámci jednotlivých příspěvkových organizacích, protože v minulosti to bylo tak, že se každý rok koupilo jedno nebo dvě vozidla. Říkali jsme si z ekonomických důvodů, že ušetříme, a udělali jsme centrální nákup, což se potom ukázalo, že to bylo samozřejmě výhodné. Co se týče velkých vozidel, které zde stojí, tak jsme je vysoutěžili za částku 5 milionů 167 tisíc, což vychází 861 tisíc za jedno vozidlo. Když se podíváte, tak vozidla jsou velká, takže si myslím, že je to velmi dobrá cena. Co se týče pěti malých vozidel, tak jsme je vysoutěžili za částku 2 miliony 236 tisíc 721 korun, kdy jedno vozidlo vychází na 447 tisíc 344 korun. Vozidla jsou holá – ta velká, tzn., že jsme se ještě dohodli, že našim ředitelům pošleme finanční obnos na to, aby si je vybavili. Tzn., aby tam byly např. nájezdy, elektrické sedačky, schůdky. Každý ředitel ví sám, co potřebuje. Takže každý dostal 200 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis. 

A zástupci Domovů mají o doplňkové výbavě velmi jasné představy.

„Auta dovybavíme bočními nástupy pro snadnější nastupování klientů. To bude jako první. Pak zde budou přidělána madla pro uchycení, aby se klienti mohli zachytit a nastoupit do vozidla. Někteří mají větší problém, aby nastoupili. Hlavní co bude, bude zadní nájezdová rampa pro naložení klienta na invalidním vozíku, je jedno, jestli bude mechanický nebo elektrický vozík, která bude vybavená samonavíjecím kotvením, opěrkou hlavy a madlem pro držení. Nájezdová rampa bude v maximální délce 2,7 m, aby vozík mohla naložit i žena,“ popsal Vlastimil Pavelka, ředitel Domova pro seniory v Perninku. 

„My jsme podobné vozidlo měli, ale bylo již velmi staré, mělo nějakých 14-15 let a přestalo splňovat účel, ke kterému vozidlo v Domově máme. Vozidlo samozřejmě využíváme pro klienty. Jezdíme s nimi na různé výlety, které oni sami iniciují. Bavíme se s nimi, kam by se rádi podívali, co by rádi navštívili. Vozidlo nám poté slouží k tomu, abychom jim jejich přání mohli plnit,“ doplnil ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské Pavel Novák. 

Menší i velké nové vozy využívají nyní v Domově pro seniory v Perninku, v Domově pro seniory v Lázních Kynžvart, v Domově pro osoby se zdravotním postižením "PATA" v Hazlově, v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské, v Domově pro seniory "SKALKA" a „SPÁLENIŠTĚ“ v Chebu, v Domově pro seniory v Lázních Kynžvart, v Sociálních službách v Kynšperku nad Ohří, v Domově pro osoby se zdravotním postižením "PRAMEN" v Mnichově a v Domově pro osoby se zdravotním postižením "SOKOLÍK" v Sokolově. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy