Region: Deset středních škol získá od kraje kamerový systém (TV Západ)

Deset středních škol v Karlovarském kraji získá kamerové systémy pro větší bezpečnost. Kraj vybral dodavatele ze čtyř přihlášených firem.

dezinfekce

„Vybrali jsme jednoho. Dva jsme museli vyloučit, protože nesplnili podmínky zakázky. V této etapě bychom chtěli zabezpečit naše střední školy, je jich celkem deset, kamerovým systémem. Tzn. vnější a vnitřní kamery, videoservery. Předpokládáme, že celá realizace by mohla proběhnout v průběhu letních prázdnin,“ potvrdil náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Kraj složitou zakázku chce řešit centrálně, aby systémy bylo možné v budoucnu propojit.

„Oslovili jsme městské policie v Karlovarském kraji a celou veřejnou zakázku jsme směřovali k tomu, aby zejména vnější kamery mohly být napojeny do systému městských policií a abychom do budoucna záznamy a přenosy mohli využívat např. i na centrálním operačním středisku Karlovarského kraje,“ naznačil další možný vývoj náměstek.

Hlavní využití najde bezpečnostní systém v preventivní oblasti. Záznamy z kamer už dnes leckde slouží k dohledávání trestné činnosti. Vzorovou školou z tohoto pohledu je sokolovská ISŠTE. V celkem osmnácti patrech v pěti budovách se nachází 20 vchodů, desítky kamer a kilometry kabeláže. 

„Několikrát jsme poskytovali informaci z vnějších kamer policii při dohledání trestných činů. Takže my jsme na to připraveni. Jsme schopni záznamy poskytnout policii a samozřejmě nechat se napojit. Pro nás je to předsunutí té ochranné linie ještě dále,“ popsal ředitel školy Pavel Janus.

Projektu zabezpečí škol předcházel důkladná příprava.

„Karlovarský kraj v minulosti provedl na všech středních školách bezpečnostní audit. To bylo první, co bylo nutné udělat, neboť zabezpečení škol není pouze o kamerových systémech, ale o nastavených procesech. Takže všechny tyto školy mají hotov bezpečnostní audit, u některých, vzhledem k tomu, že se tam změnily nějaké poměry, se bude muset bezpečnostní audit přepracovat,“ upozornil Kubis.

Do budoucna chce kraj takto zabezpečit všechny zřizované školy. Do první desítky byly vybrány tyto školy: Gymnázium a Krajské vzdělávací centrum Sokolov, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola Cheb, Hotelová škola Mariánské Lázně, Střední odborná škola pedagogická, gymnázium a VOŠ Karlovy Vary, OA, VOŠ Cestovního ruchu a jazyková škola, Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická K.V, Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Gymnázium Ostrov, Střední lesnická škola Žlutice a Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy