Region: Deset středních škol v kraji získá bezpečnostní systém (TV Západ)

Karlovarský kraj chce spustit druhou a třetí etapu zabezpečení školských zařízení v našem regionu. Vybraná desítka středních škol získá kamerové systémy pro zvýšení bezpečnosti.

dezinfekce

"My jsme navázali na projekt našich předchůdců, který jsme hned po našem nástupu pozastavili. Pozastavení mělo pragmatický důvod. Chtěli jsme, aby se soutěžily kamerové systémy centrálně. Za prvé by nám tady po kraji vznikly autonomní systémy, do kterých bychom se dálkově nedostali, a za druhé si myslíme, že ředitelé mají řídit školy a učit. Jsou zde odborníci, kteří by měli dělat veřejné zakázky. Takže to byl ten důvod. V současné době jsme ve fázi, kdy budeme vyhlašovat veřejnou zakázku pro deset středních škol v Karlovarském kraji s tím, že budeme poptávat 80 vnějších kamer, 117 vnitřních kamer a 18 videoserverů. Je to další krok k tomu, abychom zabezpečili naše školy. Jedna věc jsou samozřejmě kamerové systémy, ale druhá věc je nastavení procesů, kde úzce spolupracujeme s Policií České republiky a s městskými policiemi v Karlovarském kraji," vysvětlil náměstek hejtmanky Petr Kubis.

V Karlových Varech se dočká Střední odborná škola pedagogická, gymnázium a VOŠ, OA, dále VOŠ Cestovního ruchu a jazyková škola, Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická a Střední odborná škola stavební. V Mariánských Lázních to budou Hotelová škola a Gymnázium a obchodní akademie. Do projektu se zapojí i Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola Cheb, Gymnázium a Krajské vzdělávací centrum Sokolov, Gymnázium Ostrov a Střední lesnická škola Žlutice.

"Jde zejména o to - ochránit naše studenty a pedagogické pracovníky. U těch vnějších kamer jednáme i s městskými policiemi v Karlovarském kraji, že bychom chtěli, pokud nám to samozřejmě systémy umožní, připojit je do městských dohlížecích kamerových systémů. Záměr je jasný – chceme zvýšit na co největší míru bezpečnost našich dětí a učitelů. Samozřejmě budeme navazovat v tom našem projektu tak, aby byly pokryty všechny školy. Některé školy kamerové systémy již mají. Tam budeme hledat řešení prostřednictvím nějakých můstků tak, abychom se k těm informacím dostali. A v té poslední fázi budeme připojovat školy, které na to ještě dnes nebyly stavebně připravené," přiblížil Kubis.

Projekt se má rozšířit i na Základní školy. Na kraji také vznikl nový odbor bezpečnosti a krizového řízení. Měl by mimo jiné metodicky řídit, doporučovat postupy obcím a koordinovat postup při zavádění těchto technologií.

"Takže dnes už víme, že v některých městech v Karlovarském kraji, např. Sokolov, už základní školy jsou osazeny kamerovými systémy, takže budeme hledat způsoby, jak se dostat centrálně např. k informacím v případě krizových situacích tak, aby třeba hasičský záchranný sbor měl relevantní informace pro případ evakuace škol," dodal Kubis.

Předpokládaná hodnota zakázky pro nadcházející dvě fáze ve středních školách se pohybuje okolo 4 milionů bez daně.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy