Region: Cestovní pas je důležitější než krásné plavky

Lze požádat o urychlené vydání pasu do šesti pracovních dnů, ovšem za poplatek ve výši několika tisíc korun. S tím, jak se blíží doba dovolených, se většina pracovišť vydávajících cestovní pasy bohužel dříve nebo později setká se zoufalými lidmi, kteří pár dní před cestou, nebo ještě hůře, v den odletu zjistí, že nemají platný cestovní pas. Je to situace skutečně zoufalá, protože neexistuje způsob, jak „prodloužit“ platnost cestovního dokladu, nebo jak jej vydat na počkání.

dezinfekce

Pokud to však zjistíte méně než šest pracovních dnů před datem odjezdu, situace už nemá řešení. Nejde přitom jen o to, zda Váš pas platí v den odjezdu, některé země požadují, aby cestující měl pas splatností nejméně 6 měsíců po začátku nebo konci cesty. Některé země požadují další věci, jako například vízum, povinné očkování, platnou zpáteční letenku apod. Informace o těchto požadavcích jsou na stránkách ministerstva zahraničních věcí ČR či ambasády příslušné země. Nesplnění kteréhokoliv z těchto požadavků může být důvodem, proč vám daná země odepře vstup na své území – a tedy nikam neletíte.

Samozřejmě jednodušší to mají ti, kdo cestují jen v rámci Schengenského prostoru, ti mohou cestovat i jen na platný občanský průkaz. Cestujícím do exotičtějších destinací ale obvykle nezbývá, než začít jednat s cestovní kanceláří nebo dopravcem o podmínkách storna, případně zjistit, jestli je možné odjezd přesunout na později. To nebývá vždy pravidlem. Může to tedy znamenat desetitisíce korun doslova vyhozených oknem.

Co tedy udělat, když plánujete dovolenou?

  • 1. Ujistěte se, že všichni, kdo se jí mají zúčastnit, mají platný cestovní pas, a to s potřebným přesahem platnosti, pokud je vyžadován. Ujistěte se o tom už ve chvíli, kdy dovolenou sjednáváte nebo objednáváte. Pozor, určité nebezpečí může představovat i snaha své blízké překvapit – „tady máš dárek k narozeninám, v úterý letíme do exotiky“.

  • 2. Jak se termín dovolené blíží, asi měsíc před odjezdem se ujistěte, že všichni, kdo se jí mají zúčastnit, mají platný cestovní pas, případně další vyžadované náležitosti. Zdánlivě zbytečnost – proč se ujišťovat dvakrát. Jenže jestli měl původně jet děda, ale přenechal místo bratrovi, nebo jestli vaše dcera mezitím změnila příjmení - můžete opět narazit na problém.

  • 3. A samozřejmě, jakmile vycházíte z bytu a než nasednete do taxi na letiště nebo na autobus, ujistěte se, že všichni, kdo se mají zúčastnit, mají platný cestovní pas ssebou.

Pokud problém s pasem zjistíte měsíc před cestou, je šance ho získat standardní cestou, za standardní poplatek 600 Kč lidé nad 15 let, 100 Kč děti do 15 let. Lhůta dodání nového pasu je do 30 kalendářních dnů, většinou to může být i o pár dnů dříve.

Pokud to zjistíte více než šest pracovních dnů před cestou, je třeba urychleně jednat a počítat s několikanásobně vyšším poplatkem – 4000 korun lidé nad 15 let, 2000 korun děti do 15 let.

V každém případě je také třeba počítat s tím, že pas nelze vydat bez osobní přítomnosti žadatele, u dětí do 15 let musí být osobně přítomen i zákonný zástupce.

Je to zdánlivá drobnost, ale než utratíte desetitisíce korun za vysněnou dovolenou, za plavky, plážové nebo naopak turistické oblečení dle poslední módy, za potápěčské vybavení, fotoaparáty a další zázraky techniky, ujistěte se, že všichni, kdo se mají cesty zúčastnit, mají platný cestovní pas.

Pokud to tak je – šťastnou dovolenou.


Zdroj: Jan Kopál, tiskový mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy