Přeměna Sokolovska po útlumu těžby má šanci na technickou pomoc od Unie

Až do druhé poloviny září je otevřený nový program technické pomoci pro takzvané uhelné regiony v Evropské unii, které se musejí vyrovnat s důsledky těžby a spalování uhlí. Z více než čtyřicítky těchto oblastí jich podporu dostane šest. Karlovarský kraj chce uspět s přeměnou Sokolovska.

dezinfekce

„Účelem těchto peněz by byla technická pomoc na projekt, který by daný region uskutečnil. My bychom se chtěli prostřednictvím této výzvy zaměřit na případný útlum těžby, to znamená, že budeme muset řešit věci spojené s teplárenstvím a energetikou. Toto by mělo být prakticky obsahem žádosti a my bychom měli získat technickou pomoc na zpracování projektů, na které bychom pak dostali finanční prostředky,“ vysvětlila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

V České republice jsou přitom uhelné regiony tři, kromě Karlovarského také Moravskoslezský a Ústecký kraj. Ty ale podle dostupných informací o technickou pomoc pravděpodobně žádat nebudou.

„Trochu jsme zaregistrovali tlak, že by bylo dobré, aby se tyto tři regiony přihlásily společně. To ale ani nelze, protože Evropská komise jasně deklarovala, že se tam může přihlásit 42 regionů z Evropské unie, z nich bude vybraných šest,“ doplnila hejtmanka.

O žádosti Karlovarského kraje už hejtmanka jednala například s některými členy vlády.

„Chtěla bych, aby i vláda deklarovala podporu Karlovarskému kraji týkající se přihlášení se do této výzvy, tedy aby byl Karlovarský kraj úspěšný a tuto pomoc získal,“ uvedla Jana Mračková Vildumetzová.

Podle hejtmanky není vůbec jisté, že se mezi vybranými regiony objeví některý z České republiky, proto musí zástupci toho karlovarského udělat pro úspěch maximum.



Zdroj: facebookové stránky Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy