Předvelikonoční kontroly prokázaly vysoký standard vajec uváděných na český trh

Ve druhé polovině března Státní veterinární správa (SVS) uskutečnila mimořádnou kontrolní akci, která se zaměřila na balírny, třídírny a zpracovny vajec i distribuční sklady.

dezinfekce

V rámci 84 kontrol po celé České republice prošlo rukama veterinárních inspektorů bezmála 8 milionů kusů vajec. Pozitivní informací je, že kontrolní akce až na jednu administrativní chybu neodhalila žádné nedostatky.

Mimořádná kontrolní akce „Vejce 2018“ se konala ve dnech od 14. – 30. 3. 2018, tedy v předvelikonočním období, které je u nás z hlediska prodeje vajec tradičním vrcholem sezóny. Během kontroly byly sledovány provozy třídíren a balíren vajec, distribuční sklady a zpracovny vajec. Veterinární inspektoři se zaměřili především na správné označování, průvodní doklady a zdravotní nezávadnost vajec. Kontrolovala se jak čerstvá vejce třídy „A“ tak i vařená barvená vejce z České republiky i ze zahraničí.

Celkem bylo provedeno 84 kontrol, v rámci kterých byla zjištěná pouze jedna závada. Jednalo se o nedostatky v dokumentaci, kdy průvodní doklady neobsahovaly všechny požadované údaje. V několika případech odebrali veterinární inspektoři vzorky z kontrolovaných vajec. Bylo provedeno celkem devět laboratorních vyšetření zaměřených na přítomnost nepovoleného pesticidu fipronilu a rezidua různých antimikrobiálních látek. Všechny výsledky vyšetření byly vyhovující.

„Pozitivní zprávou především pro české spotřebitele je, že kontroly neodhalily žádné závažné problémy, zejména přítomnost zdraví ohrožujících látek. Kontroly byly zaměřeny na dovážená vejce ze zahraničí, ale rovněž vajíčka domácí provenience,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Nejvyšší počet kontrol se uskutečnil ve Středočeském kraji, kde při 20 kontrolních akcích veterinární inspektoři prověřili více než 3,2 miliony kusů vajec. Následoval Olomoucký kraj se 13 akcemi a více než 1,5 milionu zkontrolovaných vajec. Na pomyslném třetím místě se umístila Praha, kde při dvou kontrolách bylo prozkoumáno přes 850 tisíc vajec.

O tom, že kontroly SVS se soustřeďují na nezávadnost a správné značení vajec jsme informovali zde.


Zdroj: Státní veterinární správa


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 15.04.2018 18:30




0 +
 

Hlavní zprávy