Prameny: Za Barochovu studánku bojovala celá ves. Nyní se dočkala renovace

Obyvatelé obce Prameny na Chebsku měli letos při otvírání studánek zvlášť velký důvod k oslavě. Za všeobecného veselí totiž společně zahájili provoz čerstvě zrekonstruované Barochovy studánky.

dezinfekce

Barochův pramen si vysloužil renovaci díky projektu Živé studánky. V jeho rámci soutěžily vloni na přelomu jara a léta o celkovou rekonstrukci studánky v šesti krajích ČR. O vítězi vždy rozhodla veřejnost na internetu. V Karlovarském kraji získala nejvíce hlasů právě Barochova studánka. 

„Z opravy studánky jsme nadšení. Její návštěvnost je obrovská. Sousedi hlídají, aby ji nikdo nezničil, a sami od sebe začali okolo sekat trávu,“ říká starostka obce Prameny Michala Málková. 

Kolem studánek zařazených do ankety přirozeně vznikly celé komunity fanoušků, které mezi sebou v jednotlivých krajích sváděly těžký boj až do posledního dne hlasování. Příznivci Barochovy studánky patřili k těm nejoddanějším.

„Projektem Živé studánky žila v průběhu hlasování  celá naše  obec. Pro naši studánku hlasoval skoro každý, senioři si kvůli tomu dokonce zakládali e-mailové adresy, které používají dodnes. Lidé posílali k prameni i návštěvníky a vyzývali je k hlasování. Obyvatele to hodně stmelilo,“ popisuje starostka Málková. 

Byla upravena přístupová cesta, vybudovala se nová lávka a dřevěná konstrukce, která studánku chrání před nečistotami. Navíc přibyly lavičky a informační tabule. Vzniklo tak pohodlné a klidné místo k popíjení jedinečné minerálky.

„Během hlasování bylo vidět, že především lidé z okolí se o „svoji“ studánku, vždy rádi zasadili a začali se o osud studánek ve svém okolí zajímat. To byl přesně cíl projektu, který se podařilo naplnit nad naše očekávání,“ podotýká Michal Vávřil, marketingový manažer značky Toma.

Barochova studánka nese jméno po jednom ze svých objevitelů. V polovině 80. let ji vybudovali František Baroch a Jindřich Horáček ze správy CHKO Slavkovský les. Dnes již bohužel zesnulý František Baroch má u kyselky tabulku s fotkou. Na otevření jeho studánky v novém kabátě se přišla podívat také jeho manželka se synem.

Projekt Živé studánky letos pokračuje v dalších sedmi krajích. Hlasovat lze na webu zde.


Zdroj: Eva Křivánková


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.06.2018 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy