Pozor na nákup různého zboží přes internet

Nakupování přes internet je velmi pohodlné a rychlé, skrývá ale jistá rizika. Karlovarští kriminalisté stále prověřují čím dál více případů podvodů, kdy se pachatelé dopouští této trestné činnosti zejména prostřednictvím internetových portálů. Na různých inzertních stránkách nabízejí k prodeji různé zboží za velmi příznivé ceny.

dezinfekce

Nabídka působí vždy velmi věrohodně a lákavě. Posledním případem, kterým se kriminalisté zabývali, bylo nepoctivé jednání 25letého muže z Prahy. Ten měl v období od ledna roku 2018 do března 2019 vystavovat na internetových inzertních portálech nabídky na prodej mobilních telefonů. Od potencionálních zájemců si finanční prostředky, představující kupní cenu za zboží, nechával zasílat na svůj bankovní účet. Poškozeným nejprve zasílal smyšlené informace o tom, že slíbené zásilky obsahující žádané zboží odeslal. Muž však tak neučinil a po přijetí platby se stal pro své zákazníky již zcela nekontaktní. Tímto způsobem měl obelhat přes dvě desítky lidí a neoprávněně se obohatit celkem o téměř 180 tisíc korun.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání a muže obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu. Pro kriminalisty však obviněný není žádným nováčkem. Uvedeného jednání se dopustil i přesto, že byl již v minulosti za stejný trestný čin odsouzen. Nyní mu hrozí v případě prokázání viny až pětiletý pobyt ve vězení, za způsobenou větší škodu.

V souvislosti se vzrůstajícím počtem obdobných případů, chce policie upozornit občany, kteří vyhledávají výhodně koupě přes internet, aby byli obezřetní a nepodléhali lákavosti výhodných nabídek. Na bezkonkurenční ceně vydělá poté jen pachatel této trestné činnosti. Dbejte proto mimořádné opatrnosti, na které stránce nakupujete. Policie doporučuje nakupovat u certifikovaných obchodů a spolehlivých ověřených prodejců. Buďte opatrní také při placení. Rozhodně neposílejte peníze předem, nebo se tak můžete stát oběťmi podvodníků a je velice pravděpodobné, že nedostanete objednané zboží ani zpět své peníze.

nprap. Eva Valtová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy