Poustka: Zástupci měst a obcí převzali ceny za třídění odpadů (TV Západ)

Na hradě Seeberg se ve čtvrtek 21. září předávala ocenění celoroční soutěže obcí ve sběru využitelných složek odpadu s názvem Liga odpadů, dále soutěže obcí ve sběru drobného elektra s názvem EZ - Liga a soutěže obcí ve sběru velkých elektrospotřebičů za rok 2016

dezinfekce

V systému třídění je zapojeno 132 ze 134 obcí kraje, průměrná výtěžnost je 44 kilogramů všech tříditelných materiálů, tedy lehce pod celorepublikovým průměrem.

„Oproti minulému roku vzrostla jejich výtěžnost o 2,77 kg na trvale hlášeného obyvatele a rok. Když jsem porovnala za deset let jejich nárůst, tak tam už je posun zhruba o 22,5 kg. Takže z tohoto úhlu pohledu se Karlovaráci velmi posunuli. Ještě bych zmínila, že všechno vždycky závisí od počtu nádob, které jsou rozmístěny v kraji,“ uvedla Martina Filipová ze společnosti EKO-KOM.

V kraji je celkem okolo 8200 nádob, což přesně odpovídá republikovému průměrů.

„Základem je zvyšovat povědomí, to začíná už od mateřských škol, aby jednotliví občané nebyli líní a byli ochotní jít těch 50 až 100 metrů ke kontejnerům na tříděný odpad a neházeli všechno do směsného odpadu. Pro propagaci dělá kraj hrozně moc a vyhlašování soutěže Ligy odpadů - to je jedna cesta,“ myslí si radní kraje Karel Jakobec.

Ve všech třech soutěžích se hodnotily obce ve dvou kategoriích - do 1000 obyvatel včetně a obce nad 1000 obyvatel. Ceny předávala hejtmanka Karlovarského kraje spolu se zástupci společností zapojených ve zpětném odběru. 

V Lize odpadů – EKO – KOM se opakovalo pořadí na prvních třech místech z předchozího roku. Mezi obcemi do 1000 obyvatel opět zvítězilo město Boží Dar a získalo šek na 60 tisíc korun. Starosta obce Poustka si za druhé místo odnesl šek na 30 tisíc a tuřanský na 10 tisíc korun. 

Mezi obcemi nad 1000 obyvatel uhájily prvenství Františkovy Lázně.

„Já si myslím, že těch 60 tisíc, které jsme obdrželi, tak patří občanům. Díky nim jsme tuto cenu dostali. Dává smysl investovat do dětí, takže já předpokládám, že těch 60 tisíc půjde do malých občanů Františkových Lázní, protože i kvůli nim to životní prostředí v podstatě chráníme,“ naznačil k odměně starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

V EZ Lize – Asekol, a.s. v odběru drobného elektra v obcích s počtem obyvatel do 1 000 zvítězila obec Šemnice před Božím Darem a Andělskou horou. Mezi lidnatějšími sídly obhájilo první místo Jáchymov před Ostrovem a Mariánskými Lázněmi. Rozdělovalo se 15, 10 a 5 tisíc korun. 

Šeky stejné hodnoty se rozdělovaly i v soutěži obcí – Elektrowin, a.s., kde se hodnotí třídění velkých elektrospotřebičů. Mezi obcemi do tisíce obyvatel putovala nejvyšší odměna do Tatrovic, druhá skončila opět bodující Poustka a třetí Okrouhlá.

Nejlepší mezi většími byla opět Velká Hleďsebe před Vintířovem a Lomnicí. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy