Potravinářská inspekce zjistila falšované extra panenské olivové oleje

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v uplynulých měsících zaměřila na kontrolu dodržování fyzikálních, chemických a senzorických parametrů stanovených pro extra panenské olivové oleje.

dezinfekce

Inspektoři odebrali k analýzám celkem 20 vzorků extra panenských olivových olejů různých zemí původu, které byly dodány na český trh.

Analýzy provedené v akreditovaných laboratořích SZPI také ve slovinské laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting potvrdily, že u 6 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě.

V pěti případech šlo o oleje evropského původu, v jednom případě o olej z Tunisu. Celkový přehled všech hodnocených vzorků naleznete v přiložené tabulce a na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly - viz zde.

Výsledky kontrol v průběhu několika let ukazují, že se do ČR dovážejí oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii.

Přestože jsou letošní výsledky příznivější než v minulých letech, nelze je v žádném případě považovat za uspokojivé a Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce.

SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 21.12.2017 13:00




0 +
 

Hlavní zprávy