Policie v rámci prevence upozorňuje na zimní pneumatiky

V zimním období se mohou řidiči setkat s dopravní značkou, která označuje povinnost zimní výbavy (symbolem je automobil se sněhovou vločkou – Dopravní značka C 15a).

dezinfekce

Tato značka přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N, aby pokračoval v jízdě jen při splnění podmínek stanovených zákonem pro provoz vozidel v zimním období, a to bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. Na takto označených úsecích silnic a dálnic může řidič pokračovat v jízdě pouze se zimní výbavou (tj. se zimními pneumatikami).

Řidič by si měl uvědomit, že komunikace jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. V zimních měsících se stává nejvíce nehod s tragickými následky, proto je na místě zvýšená opatrnost, která je tou nejlepší prevencí.

Praxe jednoznačně potvrzuje, že se zimními pneumatikami je jízda daleko bezpečnější.

Letní pneumatiky začnou tvrdnout již za teploty kolem 7 stupňů Celsia a ztrácejí tím přilnavost a účinnost.

Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a ledu, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami, vyšší adhezi i na suchých vozovkách, mají také podstatně kratší brzdnou dráhu. Jsou zkrátka schopny zajistit lepší ovládání vozidla.

Je nutné přezout všechny čtyři pneumatiky s dostatečně hlubokým dezénem.

Důležitá je také starost o správně nahuštěnou pneumatiku. V zájmu vlastní bezpečnosti kontrolujte tlak v pneumatikách v zimě více než kdy jindy.

Pro jízdu autem při špatných povětrnostních podmínkách, zejména ve vyšších polohách je důležité včasné nasazení sněhových řetězů. Jejich nasazování si předem vyzkoušejte.

Zimní prohlídky aut jsou dobrou investicí. V současné době nabízí řada autorizovaných servisů  buď zcela bezplatné základní prohlídky vozu pro zimní období nebo cenově velice přijatelné.

por. PhDr. Papežová Zdeňka


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.11.2018 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy