Pár rad a tipů k bezpečné jízdě cyklistů

S příchodem hezkého a teplého počasí začínají vyrážet na vyjížďky nejen motorkáři, ale také cyklisté. Stejně jako řidiči vozidel a motorek, jsou i cyklisté účastníky silničního provozu a je nutné na ně brát ohled. V dnešní době se již můžete v provozu setkat i například s jezdcem na elektrické koloběžce, na kterého je také hleděno jako na účastníka silničního provozu.

dezinfekce

Jednou z rizikových situací, při které může dojít k dopravní nehodě, je předjíždění. Z pohledu řidiče vozidla je důležité při předjíždění ostatních účastníků silničního provozu zvolit spíše větší oblouk a použít směrová světla. Samozřejmě nesmí při objíždění dojít k ohrožení protijedoucích vozidel!

Z pohledu cyklisty je důležité se držet několika pravidel. Mezi základní povinnosti cyklisty patří před vyjetím vždy zkontrolovat stav kola a též mít na kole povinnou výbavu. Jízdní kolo musí mít dvě na sobě nezávislé brzdy, přední odrazku bílé barvy, zadní odrazku červené barvy, oranžové odrazky na paprscích kol a rovněž na obou stranách pedálů. Za snížené viditelnosti musí být kolo vybaveno v přední části světlometem s bílým světlem a v zadní části kola svítilnou červené barvy. Cyklistická přilba je povinná do 18 let, ale život vám může zachránit i v dospělosti. Doporučeno je ji tak nosit všem, bez rozdílu věku a kdykoli usednete na kolo. Vhodným doplňkem jízdního kola je také zvonek.

Nepodceňujte ani oblečení, které si na kolo berete. Doporučujeno je zvolit výrazné či přímo reflexní oblečení. Cyklista je pak dobře vidět i při zhoršeném počasí na mnohem větší vzdálenost. Uspořádání cyklistů při jízdě je jednoznačné, vždy jedou za sebou. Pokud vyráží rodina s dětmi na výlet, platí, že rodiče jedou vpředu a vzadu, děti jsou vždy uprostřed. Jako poslední by měl jet vždy ten nejzkušenější cyklista.

Mezi časté prohřešky cyklistů patří: kolo není vybaveno povinnou výbavou, cyklisté jezdí vedle sebe, jezdí po chodníku nebo dokonce po přechodu pro chodce. Policisté i letos budou zaměřovat svoji činnost na kontroly cyklistů. Připomínáno je, že cyklisté stejně jako řidiči motorových vozidel nesmějí před jízdou či při jízdě požívat alkoholické nápoje. Cyklistům ve správním řízení hrozí v případě, že nadýchají pod jednu promile pokuta ve výši 2 500 Kč až 20 000 Kč a v případě, že nadýchají nad jednu promile, může jim příslušný správní úřad udělit pokutu ve výši od 25 000 Kč do 50 000 Kč.

Letos na konci března bohužel došlo k tragické dopravní nehodě na Karlovarsku. Řidič osobního vozidla ve večerních hodinách přehlédl na pravé straně silnice muže na elektrické koloběžce, do kterého zezadu narazil. To, zda byla elektrická koloběžka řádně osvětlena, je předmětem dalšího šetření karlovarských kriminalistů. Muž na koloběžce při nehodě utrpěl vážné zranění hlavy, kterému nakonec v nemocnici podlehl.

Snad takovéto nehody budou jen ojedinělé.

Všem účastníkům silničního provozu - dbejte co nejvíce opatrnosti při svých jízdách a chovejte se k sobě ohleduplně.


Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy