Ostrov: Příští neděli se uskuteční na zámku Den otevřených dveří

Město Ostrov zve zájemce o prohlídku zámku na neděli 17. září 2017, kdy se v rámci Dnů evropského dědictví (EHD) tradičně otevírají objekty, či jejich části jinak běžně nepřístupné. V rámci zářijových dnů EHD zámek odkrývá zajímavé prostory již počtvrté.

dezinfekce

I letos je pro zájemce připraven příjemný doplňkový program, který začíná ve Dvoraně v 10:00 hodin vystoupením pěveckého souboru Orbis Pictus. Poté ochotní zaměstnanci městského úřadu provedou zájemce zámkem a prohlídku doplní stručnými, zajímavými informacemi. V místnostech, ve kterých byla při rekonstrukci objevena a zrestaurována historická malba, doprovodí návštěvníky kostýmovaní herci. Součástí trasy je také zastupitelský sál. Před závěrečnou prohlídkou je v 15:00 hodin na programu ve Dvoraně vystoupení skupiny historických tanců Ambrenau. Po celou dobu dne otevřených dveří bude otevřen příjemný bufet ve Dvoraně.

Historický objekt, jehož současná podoba je z 18. století, byl v průběhu let zasažen mnoha požáry, má za sebou slavné časy i smutná válečná období. Od roku 1962 byl sídlem Střední průmyslové školy Ostrov, a po novodobé rekonstrukci se v srpnu 2014 stal sídlem městského úřadu.

Kromě městského úřadu sídlí v zámku také infocentrum (vstup je z Rastattského nádvoří), jehož provozovatelem je Dům kultury Ostrov. Součástí infocentra jsou dvě velké výstavní síně – Sala terena a podkrovní výstavní síň. Obě jsou přístupné zdarma s doprovodem pracovnic infocentra. Prohlídka zámku v rámci dne otevřených dveří končí právě v infocentru, odkud se návštěvníci mohou po domluvě vydat do výstavních síní, skrývajících velmi zajímavé exponáty svědčící o minulosti Ostrova a okolí.

Informace k prohlídce zámku dne 17. září
- Vstup je bezplatný, možný kdykoliv v čase 10:00 – 15:00 hodin.
- Prohlídka nejzajímavějších míst trvá cca 45 minut, přizpůsobujeme se ale i návštěvníkům s omezenými časovými možnostmi.
- Ve Dvoraně a bufetu můžete pobýt dle vašich časových možností. K prohlédnutí je tu expozice artefaktů nalezených v rámci geologického průzkumu před rekonstrukcí či fotodokumentace objektu před a při rekonstrukci.
- Upozorňujeme návštěvníky, že vstup do zámku bude hlavním vchodem u Bílé brány (u vlajek).
- Rádi uvítáme každého zájemce o prohlídku - nabídneme i malý dáreček v podobě pamětní placky s motivem šlikovské stříbrné pokladnice.

Město upozorňuje, že některé propagační letáky Domu kultury Ostrov s programem 9/17 obsahují chybné datum dne otevřených dveří. Platná je skutečně neděle 17. 9. 2017.

Dny evropského dědictví proběhnou i v letohrádku - více zde.


Zdroj: město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy