Ostrov: Před 30 lety byl ve městě zahájen provoz závodu Tesla

Je tomu právě 30 let, kdy byl v Ostrově v Hroznětínské ulici zahájen provoz nového závodu státního podniku Tesla. Slavnostní otevření se odehrálo 13. října 1989 v dopoledních hodinách.

dezinfekce

Úvodního slova se ujal ředitel závodu Ing. Jaroslav Nepraš a krátce nato již následovalo symbolické přestřižení pásky. Tento čestný úkol připadl na tajemníka Západočeského krajského výboru KSČ Jaroslava Kopáčka. Slavnostního aktu byli přítomni nejen představitelé a straničtí funkcionáři města, ale i okresu a kraje a mnozí další. Za Federální ministerstvo hutnictví, strojnictví a elektrotechniku tak například dorazil poradce ministra Dr. Topinka. Samozřejmě nechyběly zástupy zaměstnanců a také zvědavců z řad občanů Ostrova. Všichni přítomní měli možnost si v tento den prohlédnout všechna pracoviště, kde však prozatím nebylo zabudováno technologické zařízení.

"Pojďme si i my u příležitosti kulatého výročí tento závod přiblížit," uvádí Ing. Josef Macke.

Základní kámen nového provozu Tesly byl položen na podzim roku 1986. Stavby se jako generální dodavatel ujala firma Armabeton Praha, závod 03 Kadaň. Generálním projektantem byl Projektový ústav uranového průmyslu Ostrov. Projekční práce řídil Ing. Jánošík. Autorem architektonického řešení byl architekt Marcel Šulc, který navrhl také vnitřní zařízení sociálních prostor. Navíc byl i autorem plastiky „integrovaného obvodu,“ která dodnes krášlí vstup do objektu. Celkové náklady na stavbu činily 153 milionů Kčs, z toho 76 milionů stála stavba a 35 milionů bylo investováno do nového technologického vybavení. Tesla měla vlastní výpočetní středisko, které mělo řídit nejen výrobu, ale s využitím výpočetní techniky se počítalo i ve skladovém hospodářství. Do budoucna se plánovalo i vybudování výzkumného pracoviště a vývojové a prototypové dílny. Moderně bylo řešeno i sociální zázemí v podobě závodní kuchyně, odpočinkových koutů a šaten. Nechybělo dokonce ani zdravotní středisko. Závod byl napojen na městskou kanalizaci, měl vlastní plynovou kotelnu a výměníkovou stanici a podle projektantů tak neprodukoval žádné ekologické odpady.

Velkolepé plány a zářná budoucnost nového podniku se však nekonaly. Sametová revoluce v listopadu 1989 znamenala zlom i pro Teslu. Nový závod, jehož automatické telefonní ústředny se dodávaly především do Sovětského svazu, začal mít s útlumem zakázek existenční potíže. Přichází období hledání nového partnera, nového výrobního programu. Zásadní obrat pro ostrovskou Teslu nastává až 1. dubna 1992, kdy došlo k rozdělení závodu na dvě samostatné firmy. První část (zhruba 300 zaměstnanců) zůstala v náručí nástupnického závodu Tesla Karlín, a. s., a výroba se vrátila zpět do jáchymovské „tabačky.“ Zbytek zeštíhleného podniku byl rozhodnutím ministerstva průmyslu zařazen do privatizace. Výběrové řízení vyhrála firma NG Elektro, která je dodnes vlastníkem objektu. Tato prosperující firma na trhu s elektromateriálem a nářadím přesunula před několika lety svoji výrobu do nových výrobních prostor. Bývalou Teslu tak v současnosti využívá jako nájemce firma Amphenol, která zde vyrábí konektory a kabelové svazky pro průmysl.

"Fotografie z kroniky města Ostrov poskytla kronikářka W. Mikešová. Za zapůjčení snímků děkuji," dodává Ing. Josef Macke.


Zdroj: město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy