Ostrov: Ponechal si nalezenou kabelku

Téměř každý z nás ví, že když najde věc, která mu nepatří, nemůže si ji zpravidla jen tak ponechat. Platí to nejen v případě nálezu peněženky, ale i deštníku či mobilního telefonu ležícím na ulici, aktovce nebo kabelce zapomenuté v autobuse a mnoha dalších věcech nalezených při obdobných situacích.

dezinfekce

Kdo by si takovou věc ponechal, dopustil by se nejen trestného činu zatajení věci, ale zároveň by porušil pravidla občanského zákoníku (následkem je třeba ztráta práva na nálezné a samozřejmě též povinnost nahradit škodu).

Pokud vím, kdo věc ztratil (např. jsem byl svědkem toho, že chodci přede mnou vypadla z kapsy peněženka), je mojí povinností vrátit mu ji. Pokud nevím, komu mám věc vrátit, mohou nastat dva různé případy. Buď musím nález oznámit obci, na jejímž území byla věc nalezena (a to co nejdříve, zpravidla do tří dnů), anebo ji odevzdám provozovateli zařízení, ve kterém jsem věc našel. Zařízením se má na mysli veřejná budova (nádraží, úřad apod.) nebo veřejný dopravní prostředek (vlak, autobus, tramvaj apod.). Těmto provozovatelům jiné právní předpisy ukládají, jak mají postupovat, a pokud ne, je jejich povinností chovat se jako nálezce podle občanského zákoníku. Najdete-li na nádraží zapomenutou tašku, nemusíte s ní běžet na obecní úřad, ale postačí, předáte-li ji na příslušné místo v nádražní budově.

Tímto se však neřídil 52letý muž z Ostrova. Ten měl na konci listopadu najít na zastávce autobusu v Ostrově kabelku, ve které byl mobilní telefon, peněženka s finanční hotovostí a osobními doklady, vstupenky na divadelní představení a další osobní věci. Tu zde zapomněla 29letá žena. Muž si kabelku přisvojil, čímž poškozené ženě způsobil škodu přes 6 tisíc korun. Karlovarští kriminalisté s ním zahájili trestní stíhání, přičemž ho obvinili ze spáchání přečinu zatajení věci.

V případě prokázání viny mu tak hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

nprap. Bc. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.05.2019 11:00




0 +
 

Hlavní zprávy