Ostrov: Ohlédnutí za festivalem OstroFcon

Minulý rok to začalo nápadem několika nadšenců herní zábavy, komiksů, fantasy a Cosplay uspořádat výstavu komiksů v klášterním areálu v kostele Zvěstování Panny Marie. Nic podobného se dosud v západních Čechách nepořádalo, na rozdíl od jiných krajů naší republiky. Vznikl první Ostrovský Fantasy CON – OstroFcon.

dezinfekce

Jak říkají organizátoři, v roce 2016 proběhnul nultý ročník, přesto všichni tajně doufali, že se tento ojedinělý projekt ujme a najde si svoje pevné místo v ostrovském kulturním kalendáři. Ohlas ze strany návštěvníků byl veliký, proto přípravu a organizační zajištění akce finančně podpořilo nejen město Ostrov, ale také Karlovarský kraj. O tom, kdy se tato akce bude konat, jsme vás informovali zde.

Letos už byl pro fanoušky komiksu, ilustrací, grafiky, počítačových her a zábavy vůbec připraven v domě kultury dvoudenní, akcemi a zajímavými osobnostmi nabitý program. Pozvání do Ostrova přijal italský komiksový kreslíř Marco Turini, který se stal se svým kreslířským workshopem hvězdou festivalu. Velice zajímavou přednášku měl např. ašský rodák a autor sci-fi Michal Březina ke své knize Měsíční deník. Ilustrovanou sbírku scifi povídek s názvem Vostrá krása představil Jan Vavřička, který společně s malířem fantasy a scifi obrazů Petrem Šrédlem pracují na 100 % charitativním literárním projektu. Sbírka Vostrá krása navazuje na předchozí ilustrovanou scifi knížku Vostrá pohoda.

Pavel Kunert přijel do Ostrova s Komix The Europe, jehož děj se odehrává v Evropě v roce 2110 a vstupuje na trh také skrze mobilní aplikaci.

Neodmyslitelnou součástí OstroFconu byl Cosplay aneb přehlídka kostýmů ze sci-fi a fantasy světa komiksů a počítačových her, kosmetické poradenství v oblasti tematického líčení či workshop na téma správného držení zbraní.

Na festivalu a u stánku Český Grimm se také ukázal syn Juraje Jakubiska Jorik, který před rokem přichystal pro fanoušky komiksu Erbenovu Kytici. Právě Marco Turini ilustroval jednu z balad, Svatební košili. A v této souvislosti se promítala remasterovaná Kytice v HD rozlišení.

Svoje dovednosti si návštěvníci festivalu mohli ověřit na počítačovém simulátoru Artemis, na kapitánském můstku Star Trek a také se zúčastnit herního turnaje v počítačové hře Diablo III.

O tematickou výstavu se postaral Dan Cheap s papírovými modely 400 komiksových figurek a také olejovými malbami.

Tuto prázdninovou událost si nenechal ujít starosta města Josef Železný.


Zdroj: město Ostrov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy