Ostrov: Historická železniční zastávka ve finále soutěže Památka roku 2017

Ve dnech 22. – 24. března se ve Valticích uskutečnila konference na téma „100 let proměny měst“. Za město Ostrov se zúčastnili starosta Josef Železný, místostarostka Ilona Leupold a zastupitelka, kronikářka města Walburga Mikešová.

dezinfekce

Účastníci konference se v rámci programu seznamovali s problematikou obnovy památek, městských památkových zón a zajímavých lokalit ve městech v Čechách i na Slovensku. Součástí programu bylo také vyhodnocení soutěže Památka roku 2017, a to ve dvou kategoriích.  Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí.

Nově zrekonstruovaná historická budova bývalé železniční zastávky v Ostrově postoupila mezi tři nejlepší v tzv. velké kategorii (nad 2 miliony Kč bez DPH). Ve „finále“ této kategorie byl ještě dřevěný krytý most přes Jizeru v obci Bystrá nad Jizerou a Werichova vila v Praze 1.

Titul památka roku 2017 získal krytý most přes Jizeru a z vítězství se tedy radovala obec Bystrá nad Jizerou, přesto je nominace ostrovské památky mezi 3 nejlepší v republice velkým úspěchem.

„Vážíme si prestižního umístění v rámci celé republiky, jde vlastně o poděkování všem, kteří se o znovuobnovení historické budovy zasloužili,“ řekl k ocenění starosta města Ostrov Josef Železný s tím, že jde zároveň o motivaci k účasti na dalším ročníku Památka roku 2018.

Celkem bylo do soutěže ve velké kategorii přihlášeno 17 staveb z celé ČR. 

Karlovarský kraj byl v tomto ročníku velmi úspěšný – získal postup mezi tři nejlepší památky v obou kategoriích. V tzv. malé kategorii (do 2 milionů Kč bez DPH) byly nominovány Krovy měšťanských domů v Chebu. O tomto jsme vás informovali zde. Obě nominace svědčí o tom, že města v Karlovarském kraji pečují o své památky a usilují o jejich zachování pro další generace.

O tom, že zrekonstruovaná železniční zastávka byla slavnostně otevřena jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Ostrov


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy