Ostrov: Ambasadorka olympiády dětí Nováková besedovala se školáky (TV Západ)

V ostrovské Základní škole Masarykova se ve středu 20. listopadu konala beseda s reprezentantkou v běhu na lyžích Petrou Novákovou. Účastnice dvou Mistrovství světa a dvou Zimních olympiád je ambasadorkou blížících se 9. her zimní olympiády dětí a mládeže. Ty se premiérově odehrají v Karlovarském kraji od 19. do 24. ledna 2020. A jaký je rozdíl stát na startu důležitého závodu a před třídou plnou dětí?

dezinfekce

„Je to něco jiného, protože děti musíte alespoň nějakým způsobem zaujmout. Na startu jde o to, abyste podal co nejlepší výkon. Takže stres tu není. Ale spíše jde o to najít nějakou cestu, jak zaujmout ty děti,“ popsala Nováková. 

Běžkyně na lyžích Petra Nováková je důkazem, že podobné akce jsou pro děti skvělou motivací pro další sportování. Sama se totiž jedné dětské olympiády zúčastnila.

„Už si nevzpomenu, kolik mi bylo, ale byl to určitě takový start do závodění - soupeření na vyšší úrovni. Myslím si, že je to dobrý jako předstupínek toho potom závodit vrcholově,“ potvrdila ambasadorka akce. 

Reprezentantka se v současné době připravuje na Světový pohár a těší se na dětskou olympiádu, kam se určitě přijede podívat. A fandit může i některým z přítomných školáků, kteří se na olympiádu dostanou.

„Dvě děti se určitě zúčastní v běhu na lyžích. Je to jeden chlapec, jedna dívka. Pak zde máme krasobruslařku, která stále čeká na nominaci, ale vypadá to, že nás bude reprezentovat v krasobruslení. A jestli biatlon dopadne dobře a bude biatlon, tak to budou dvě či tři děvčata v biatlonu. A kdyby neskrouhli kategorii na 14, 15 let, tak bychom měli další tři zástupce v biatlonu. Myslím si, že před každou takovou větší akcí nebo i po olympiádě by měla následovat nějaká beseda pro děti, že je to i inspiruje dál k tomu sportu. A když ještě vidí olympioničku a účastnici mistrovství světa, tak je to naprosto perfektní,“ uvedla učitelka ZŠ Masarykova v Ostrově Lada Bláhová.

Děti získali drobné odměny včetně vstupenek na zahájení her. Nejdelší část besedy zabrala autogramiáda. S maskotem her Veverkou Čiperkou se děti fotografovali. 

O pořadatelství 9. ročníku zimní verze se podělí města Karlovy Vary, Boží Dar, Cheb, Mariánské Lázně, Ostrov a Sokolov. Sportovci budou ubytování také v Jáchymově. Vedle tradičních zimních sportů, jako je lední hokej, alpské lyžování či biatlon se kraje utkají také v karate, šachu nebo umělecké soutěži v hraní na klávesové nástroje. Slavnostní zahájení bude hostit karlovarská KV Arena. Organizátoři očekávají příjezd 1980 sportovců a trenérů. Další informace najdete na webové adrese odm.olympic.cz/2020.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy