Odborníci z Vídně ocenili chebské krovy

Unikátní komplex chebských krovů v domech na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad je známý i v zahraničí. Už na jaře jsme informovali Chebany, že městský Nadační fond historický Cheb bude mít v říjnu příležitost prezentovat tuto výjimečnou památku na akci, pořádané rakouským Národním památkovým ústavem.

dezinfekce

Ve Vídni v několika posledních letech proběhla pasportizace krovů vnitřního města, o níž informoval odbor architektury a stavebních technik, vedený Ing. Hannou Antje Liebich na webových stránkách ústavu. Na tuto zprávu zareagovali zástupci chebského nadačního fondu a další výměna informací s Národním památkovým úřadem ve Vídni vedla poté k pozvání chebských na Sympozium o historických krovech. To se koná ve Vídni v rámci ECHY 2018 (Evropský rok kultury organizovaný za podpory Evropské komise, letos s mottem „Sdílení tradice“) ve dnech 4. – 5. října 2018.

"Velmi nás tedy potěšilo, když se paní Liebich přihlásila v Chebu na prohlídku krovů. Na své cestě za rodinou spolu s manželem, který stejně jako ona pracuje v památkovém ústavu ve Vídni, si návštěvu Chebu zvolili jako zastávku právě kvůli historickým krovům," uvedla PhDr. Marcela Brabačová.

Téměř tříhodinová prohlídka byla díky množství odborných dotazů náročná i pro zkušeného průvodce, chebského pedagoga Jaroslava Stracha. Ke slovu se nakonec (i když jen telefonicky) dostal i stavební historik Mgr. Panáček, autor pasportizace chebských krovů a jeden z autorů knihy o nich, na nějž jsme se v průběhu prohlídky museli obrátit se žádostí o vysvětlení původu některých kovových částí krovů.

Hrdost na město a jeho vzácnou památku jsme cítili ve chvíli, kdy paní Liebich zcela upřímně vyjádřila svůj obdiv.

„I u nás máme vzácné kostelní krovy, ovšem takový unikát, jako je krov Gablerova domu ve Vídni nemáme. A navíc s možností vidět ho na vlastní oči,“ uvedla paní Liebich.

Hosté nešetřili superlativy ani při prohlídce františkánského kláštera, který pro ně jako pro stavební historiky a památkáře byl zajímavý i díky stávajícímu stavu.

"Uzavřít tedy můžeme toto příjemné setkání s vědomím, že nám i zahraniční odborníci znovu potvrdili, jak mimořádná památka se skrývá pod střechami chebských patricijských domů a jak lze jejím prostřednictvím zvyšovat prestiž města nejen doma, ale i v zahraniční," dodává za Nadační fond historický Cheb PhDr. Marcela Brabačová.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy