O víkendu se otevírají brány hradů a zámků

Pokud si lámete hlavu s tím, kam o víkendu vyrazit, od soboty se vám výběr značně rozšíří. Většině památek ve správě Národního památkového ústavu totiž oficiálně začíná návštěvnická sezóna.

dezinfekce

V našem regionu se můžete vydat například na hrad a zámek v Bečově nad Teplou, navštívit bývalé sídlo kancléře Metternicha v Kynžvartu či obdivovat krásy zámeckého areálu ve Valči, který je ojedinělou ukázkou vrcholně barokního stavitelství. Jen vloni zavítalo do těchto tří objektů bezmála 122 tisíc návštěvníků. 

Většina památek bude vítat své první návštěvníky v sobotu, pro děti je ale připraveno dobrodružství už na pátek večer. Oblíbená Noc s Andersenem se z pátku na sobotu uskuteční například na zámku Kynžvart. Děti se budou moci seznámit s knihovnou kancléře Metternicha a s Andersenovými známými i neznámými tituly prostřednictvím četby a poslechu audioknih. Správa zámku Kynžvart připravila pro tento rok také řadu dalších zajímavých akcí, které přinesou zábavu i poučení. Do původních zámeckých prostor se alespoň dočasně vrátí část atraktivních sbírek odvezených v roce 1948 do Národního muzea. Podtržena bude rovněž důležitá role Kynžvartu v evropských dějinách či přínos osobnosti kancléře Metternicha pro evropský mír.

Nejnavštěvovanější památka v regionu, hrad a zámek v Bečově nad Teplou, vstupuje do další sezóny s novým slavnostním osvětlením. Na jaře pak bude zahájena předposlední etapa obnovy hradu a přilehlých objektů spočívající v rekonstrukci tzv. Pluhovských domů, kde by měla být do konce roku 2020 vytvořena nová interaktivní expozice relikviáře svatého Maura, multifunkční sál, edukační učebny, prostory pro workshopy nebo návštěvnické centrum. Návštěvníci se však ještě letos mohou těšit na novou okružní stezku kolem hradu, která bude doplněná o několik interaktivních pomůcek a herních prvků. O těchto novinkách jsme vás informovali zde. Pozadu nezůstane ani zámek Valeč. Kromě tradičních akcí, jako je oblíbený multižánrový festival Povaleč nebo Slavnost květů, přišel s cyklem přírodovědných přednášek a exkurzí nazvaných „Valeč brána Doupova.“


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
29.03.2019 13:00




0 +
 

Hlavní zprávy