O budoucí podobě karlovarské keramky můžete rozhodnout i vy

Karlovarský kraj a Kancelář architektury města Karlovy Vary zvou všechny zájemce z řad odborné i laické veřejnosti na veřejnou prezentaci architektonických studií k možné budoucí podobě objektu Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary. Budova je dlouhodobě v havarijním stavu a škola funguje v provizorních podmínkách.

dezinfekce

Akce se uskuteční v úterý 17. března od 15 hodin v sále Krajské knihovny v Karlových Varech Dvorech. Její součástí bude vernisáž výstavy studentských prací na téma „Keramka jednadvacátého století.“

Karlovarský kraj vybral tři architektonické kanceláře, které vypracovaly studie k řešení havarijního stavu budovy SUPŠ. Zakázku nakonec zpracovávaly dvě pražské kanceláře, a sice Petr Hájek ARCHITEKTI a Škarda architekti, a brněnská společnost Pelčák a partner architekti. Jejich práci nyní budou moci posoudit i účastníci prezentace.

„Uvědomujeme si, že bývalá budova keramické školy je pro lidi žijící v Karlových Varech, pro její absolventy, žáky i pedagogy něco jako rodinné stříbro. Proto, když bylo nutné před téměř třemi lety celou starou část budovy zavřít, vyrojila se hned řada úvah o její možné demolici, o astronomických nákladech, které by stála její oprava. Kraj se proto rozhodl nechat vytvořit nezávislé architektonické studie. Oslovili jsme téměř 30 architektonických kanceláří, z nichž byly vybrány tři. Chceme ukázat, k čemu dospěli odborní zpracovatelé, podat nezkreslené informace a umožnit veřejnosti, aby se k tématu vyjádřila,“ vysvětlil krajský radní Josef Janů.

Během prezentace návštěvníci budou mít také příležitost hlasovat o nejsympatičtější řešení návrhu objektu.

Podle ředitele Kanceláře architektury města Karlovy Vary Petra Kroppa patří školská zařízení vedle bytové výstavby k základním funkčním pilířům města.

„Pro rozvoj krajského a kulturního města Karlovy Vary je středoškolská instituce s uměleckým zaměřením s více než devadesátiletou tradicí významnou hodnotou, neboť pěstuje tolik potřebného kulturního ducha pro nové generace budoucích obyvatel města i kraje. Za Kancelář architektury města je třeba vyzdvihnout příkladnou inciativu Karlovarského kraje, který zastal svoji zodpovědnost veřejného zadavatele a nastavil podmínky pro vznik kvalitní soudobé architektury v Karlových Varech,“ komentoval Petr Kropp. 

Na situaci ohledně chátrající budovy školy zareagovali také její žáci souborem prací, které uvidí veřejnost na výstavě, jež odstartuje právě 17. března v krajské knihovně a potrvá do 30. dubna.

„Chtěli jsme žáky zapojit do této veřejné prezentace, nechat je zpracovat jejich vize řešení havarijního stavu budovy a zaměřit jejich pozornost na projekt nového sídla,“ upřesnila ředitelka školy Markéta Šlechtová. 

V květnu 2017 dospěl havarijní stav budovy SUPŠ keramické a sklářské v Karlových Varech do té fáze, že byl zakázán kvůli špatné statice vstup do objektu. Vystěhovat se museli nájemníci, kteří zde obývali osm bytů, v budově skončily i veškeré aktivity školy. Následně kraj nechal zpracovat posudky, jež by prokázaly stav školy a nastínily možnosti řešení. Dalším krokem bylo zadání architektonických studií.

Kontakt: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí, Krajský úřad Karlovarského kraje,



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 09.03.2020 13:00




0 +
 

Hlavní zprávy