Nové Sedlo: Vyhýbala se lišce. Skončila mimo komunikaci

V úterý dne 14. listopadu 2017 ve večerních hodinách došlo na silnici v katastru obce Nové Sedlo k dopravní nehodě s lehkým zraněním.

dezinfekce

Devatenáctiletá řidička řídila po komunikaci osobní vozidlo značky Toyota směrem ke Královskému Poříčí. Zde se zřejmě zalekla přebíhající lišky a strhla řízení vlevo. Důsledkem toho vjela do protisměru, dostala smyk a poté vjela mimo komunikaci, kde se střetla s několika náletovými dřevinami. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičky, která byla ošetřena v sokolovské nemocnici. Policisté s ní provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 150 tisíc korun. Za přestupek policisté řidičce uložili blokovou pokutu.

Prevence:
Nejen jaro, ale také podzim je z pohledu dopravních nehod rizikovým obdobím, a to i pokud jde o nehody zaviněné srážkou se zvěří. Přispívají k tomu tma, časté mlhy, brzké stmívání, snížená viditelnost.

Jak se vyhnout srážce se zvěří?
• Pokud už je střet se zvířetem nevyhnutelný, doporučení odborníků zní jasně: brzdit plnou silou a zvolit čelní náraz (z pohledu psychiky řidiče je to těžká situace, ale auta jsou na čelní náraz konstruována a deformační zóny pohltí energii v co nejvyšší možné míře. Jakýkoliv jiný manévr, zvláště zbrklá, panická reakce, je velmi riskantní). Podle testů, je totiž mnohem bezpečnější přímý střet se zvířetem než snaha o vyhnutí se.
• Panická reakce nebývá nejlepší, rázný manévr by měl být s rozmyslem, aby se předešlo zbytečnému smyku. Při brždění na kluzké vozovce, napadaném listí nebo na namrzlé silnici apod.
• Intenzivní brzdění sníží rychlost a přímý náraz sice pravděpodobně automobil značně poškodí, ale díky konstrukci vozu je posádka dostatečně ochráněna.

Více na stránkách zde.

nprap. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy