Nová legislativa přináší změny ve vydávání osobních dokladů

Od 1. července letošního roku začala platit nová legislativa, která zjednodušila a uspíšila proces vydávání osobních dokladů.

dezinfekce

Cestovní pasy a občanské průkazy mohou občané získat už do 24 hodin. O řidičské průkazy již nebudou muset žádat v místě svého bydliště, ale na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. 

Změna legislativy umožnila vydávání cestovních pasů a občanských průkazů ve dvou zkrácených lhůtách. V pracovních dnech to bude možné do 24 hodin, anebo si na ně počkají 5 pracovních dní. Doklady budou vydávat nejen obecní úřady obcí s rozšířenou působností, ale také Ministerstvo vnitra ČR. Občané navíc mohou při podání žádosti zadat svůj e-mail nebo telefonní číslo a na uvedený kontakt jim bude zaslána informace o možnosti převzetí hotového dokladu. Rychlejší vyřízení je ale také podstatně dražší. Bližší informace jsou k dispozici na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR - viz zde.

Současně došlo i ke zjednodušení podávání žádostí o řidičské průkazy. O doklad lze nově žádat na úřadě v jakékoliv obci s rozšířenou působností. Je to výhoda pro občany, kteří dlouhodobě pobývají mimo svá trvalá bydliště, jako jsou například studenti. Je dobré mít však na zřeteli, že tam, kde si občan o řidičský průkaz požádá, tam si ho také musí vyzvednout. Změna se týká i průkazových fotografií, které se již nepřikládají k žádosti. Zároveň došlo i k úpravě výše správních poplatků. Více podrobností najdete na webu Ministerstva dopravy ČR - viz zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy