Nová informační kampaň chce ukázat, že Žít doma lze

Stojíte před rozhodnutím, jak se postarat o stárnoucí rodiče? Jak pečovat o ně, o dospívající děti a k tomu chodit do práce? Podobné otázky si kladou mnozí lidé, když onemocní někdo v rodině, či postupně ztratí soběstačnost. Není třeba hned volit ústavní péči, pomoci může terénní pečovatelská služba.

dezinfekce

Uživatel terénní pečovatelské služby může dál pobývat doma, část péče na sebe převezmou odborníci, rodině se uleví a získá podporu. Veškeré informace k této možnosti nyní nabízí kampaň ŽÍT DOMA, kterou spustil Institut sociální práce v partnerství s Karlovarským krajem.

„Chceme upozornit na to, že ŽÍT DOMA se dá, i když se staneme závislými na péči druhých. Není třeba hned uvažovat o stěhování do pobytového zařízení, protože můžeme využít pomoc terénní pečovatelské služby. Ty se teď na mnoha místech mění ve služby podporující setrvání v přirozeném prostředí, tedy doma,“ vysvětluje předseda Institutu Jakub Čtvrtník.

Institut pomáhá pečovatelským službám změnit jejich fungování, aby se pro potřebné staly skutečnou oporou.

Zájemci o tuto problematiku mohou sledovat nově spuštěný portál kampaně a také facebookovou stránku, kde se dozví informace, rady a tipy pro život a péči doma.

Institut sociální práce vznikl z iniciativy odborníků v oblasti sociálních služeb, kteří mají společný cíl - umožnit lidem ŽÍT DOMA co nejdéle. A to i ve chvíli, kdy se stanou závislí na intenzivní pomoci druhých. Institut mění fungování především pečovatelských služeb - už nezajišťují jen rozvážku obědů a úklidy seniorům, ale věnují se odborné péči. Umožňují ŽÍT DOMA všem potřebným bez rozdílu věku, i s III. a IV. stupněm příspěvku na péči, kteří bývali výhradně klienty pobytových zařízení, např. domovů pro seniory. Na úrovni krajů Institut zpřehledňuje systém financování sociálních služeb, vytváří kritéria a pravidla pro jejich optimální zajištění.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy