Nová expozice nejstaršího chebského letiště

Historii chebského letiště budou věnovány nové expoziční prostory, které vzniknou v bývalé Galerii 4 v Kamenné ulici.

dezinfekce

Volné prostory po bývalé Galerii 4 v Kamenné ulici znovu ožijí. Vzniká zde totiž muzeum letectví, které se díky exponátům a dobovým materiálům bude věnovat období let 1918 až 1938. Za projektem stojí pánové Tomáš Dostál a Martin Plevný. Podle slov kastelána Chebského hradu Tomáše Dostála zrála myšlenka na vznik leteckého muzea již delší dobu. Umístění bylo jasné, ale situace kolem Kamenné ulice a jejího zobousměrnění moc nehrála do karet. Nyní se situace vyjasnila, „Kamenka“ zůstává jednosměrná a muzeum dostalo zelenou.

„Expozice muzea se bude věnovat nejstaršímu chebskému letišti v období let 1918 až 1938. Půjde však o letiště, které bývalo naproti hřbitovu, na místě areálu někdejšího ČSAD. To vzniklo někdy v roce 1937 a těsně před Mnichovem, někdy v červnu 1938, bylo zrušeno. O tomto letišti se právě moc neví a my jsme se rozhodli o něm informovat veřejnost,“ sdělil Tomáš Dostál.

Nové muzeum představí návštěvníkům zajímavé fotografie, dobové listiny, repliky dobových uniforem, a to jak důstojnických, tak běžných. K vidění budou například i kožené obleky pro letce, kombinézy, bundy aj. Nebudou chybět kopie zbraní i profesionálně zhotovené modely letadel, které prokazatelně v Chebu létaly. Jako návštěvnický bonus bude vystaven exponát části historického letadla ve skutečné velikosti.

S otevřením muzea letectví se počítá v jarních měsících.


Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 05.02.2019 10:00




0 +
 

Hlavní zprávy