NMS vydalo výroční zprávu o drogách

V pátek 7. 12. 2017 vydalo Národní monitorovací středisko (dále jen NMS) Výroční zprávu o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2017.

dezinfekce

Od roku 2008 provedlo NMS celkem 15 studií, které zjišťovaly míru zkušeností s užitím nelegálních drog v obecné populaci. Je patrná dlouhodobě stabilní míra užívání konopných látek v obecné populaci ve věku 15 – 64 let, mezi osobami ve věku 15 – 34 let vykazuje trend mírně klesající. V posledních letech mírně roste užívání pervitinu. Zkušenost s užitím nelegální drogy někdy v životě uvádí 31,2 – 38.3 % (podle studie) populace. Nejčastěji užitou nelegální drogou byly konopné látky (28,6 – 36,9 %), následované extází, halucinogenními houbami. S pervitinem má zkušenost (2,1 – 3,3 %) a s kokainem (1,9 – 2,4 %) populace 15 – 64 let.

Výsledky realizovaných školních studií v ČR i další regionální studie ukazují výrazný pokles kouření cigaret i konzumace alkoholu ve školní populaci. V posledních letech je však pozorován trend postupného vyrovnávání rozdílů v užívání návykových látek mezi pohlavími. Dívky v tomto velmi rychle dotahují chlapce (výrazný je tento trend u konopných látek). Míra výskytu rizikového chování narůstá s věkem, nejvýraznější je mezi 13 - 14 rokem. Častěji než užívání návykových látek řeší školy jiné formy rizikového chování - trávení času na internetu a hraní her, agresivní chování, kyberšikana a záškoláctví. Tento trend potvrzuje i dotazníkové šetření „Zkušenosti dětí a mládeže s alkoholem, tabákem a jinými návykovými látkami na ZŠ, SŠ v ORP Cheb,“ které je realizováno odborem sociálních věcí a zdravotnictví, město Cheb. Na základě porovnání dotazníkového šetření, které bylo realizováno v roce 2016, tak u zkušenosti s tabákem došlo ke snížení z 55 % na 42 % v rámci ZŠ a SŠ v ORP Cheb. Rovněž u zkušeností s alkoholem došlo ke snížení ze 73 % na 71 %. Stejně jako při mapování v roce 2016, tak i v roce 2018 vyzkoušelo alkohol jednorázově zhruba stejný počet dívek i chlapců, a to především ve věku 11 a 12 let.

Denní konzumace alkoholu v dospělé populaci zůstává dlouhodobě na stejné úrovni. Při přepočtu na dospělou populaci ČR se přibližně 1,6 mil. osob nachází v riziku vzniku problémů spojených s alkoholem, z toho 900 tis. ve vysokém riziku. Denních konzumentů alkoholu je přibližně 600 tis., z toho přibližně 100 tis. konzumuje nadměrné dávky alkoholu denně.

V roce 2017 bylo v ČR odhadnuto 47,8 tis. problémových uživatelů drog (jsou to ti, kteří užívají drogy amfetaminového typu-pervitin, opiáty, kokain nebo jakoukoli drogu nitrožilně. Toto se obvykle netýká uživatelů marihuany). Nejvíce je uživatelů pervitinu (34,1 – 35,4 tis.). Tyto počty bohužel neklesají, spíše mají stále každý rok mírně stoupající tendenci.

V roce 2017 došlo ke zvýšenému výskytu smrtelného předávkování nelegálními drogami na 42 případů, v roce 2016 to bylo 32 případů. Nejčastěji se jednalo o předávkování opioidy (např. heroin) ve 27 případech, v případě pervitinu to bylo v 11 případech.

V roce 2017 bylo nově diagnostikováno 5 případů HIV infekce, kdy došlo k přenosu při injekční aplikaci drogy. Podíl tohoto způsobu přenosu je na nových případech infekce HIV nízký. Mezi injekčními uživateli drog je výskyt infekce HIV dlouhodobě velmi nízký, pod 1 %, což se o okolních státech říci nedá. Na tomto stavu mají s jistotou velký vliv nízkoprahové programy, především výměnný program injekčních stříkaček a setů, což má svůj význam v eliminaci přenosu HIV infekce mezi uživateli drog, ale také především v eliminaci přenosu této nákazy na celou populaci.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 11.12.2018 19:00




0 +
 

Hlavní zprávy