Hnutí PRO: Ne spalování toxických kalů ve Vřesové u Sokolova!

Hnutí PRO Zdraví a Sport v Karlovarském kraji v čele se starostou Františkových Lázní Janem Kuchařem odmítá spalování toxických kalů z Ostravska ve spalovně ve Vřesové u Sokolova. "Jedná se o nesmyslný transport toxických látek přes celou Českou republiku, navíc do lázeňstvím proslaveného kraje," uvádí Jan Kuchař.

dezinfekce

"Přesouvat silně toxický odpad z Ostravy do lázeňského trojúhelníku vnímáme jako nesmyslné a pro Karlovarský kraj velmi nebezpečné. V lednu letošního roku se podařilo zaregistrovat památkové rezervace v Karlových Varech, Mariánských Lázních a u nás ve Františkových Lázních na základě tradičních lázeňských měst a co je velmi podstatné i s ohledem na tzv. “Terapeutickou krajinu”, která tvoří vždy prstenec kolem každého zmiňovaného města. Dva měsíce po tomto zapsání se dozvíme pouze z médií, že kraj schválil prakticky ve středu tohoto lázeňského trojúhelníku spalování a samozřejmě manipulaci s vysoce toxickým odpadem, která může ohrozit tato města kontaminací ovzduší, ale při jakékoliv havárii kontaminaci podzemních vod,” upřesnil Jan Kuchař, předseda krajského PRO Zdraví a Sport.

Hnutí je samozřejmě zaskočeno i tichostí procesu, jakým bylo toto spalování kalů v Sokolovské Uhelné schváleno.

“Kraj se prezentuje na svých stránkách i v médiích s každou banalitou, která se v kraji odehrává a s takto zásadní a pro lázeňství nebezpečnou záležitostí se ani neobtěžuje informovat starosty měst, natož veřejnost, které se to samozřejmě velmi týká,” doplnil Jan Kuchař.

Starosta Františkových Lázní se obává, že pokud se při manipulaci s toxickými látkami stane chyba, může to mít fatální dopad na podzemní vody a tím i na minerální vody lázeňských měst. Kontaminace by znamenala likvidaci lázeňství v kraji, které ve všech na sobě navázaných oborech zaměstnává téměř 30% obyvatel Karlovarského kraje.

“Nemyslím si, že podstupovat tak vysoké riziko z důvodu businessu je přijatelné. Je i velmi zásadní, že osoby které v současné době kraj reprezentují se k této věci vyjadřují až po kritice z médií. Pro mne to vzbuzuje pouze nedůvěru, že jednání ohledně likvidace kalů se vedla za zavřenými dveřmi, a to mezi osobami, které jsou dlouhodobě politicky i businessově propojeni. Nemám důvěru, že proběhlo vše tak, jak mělo a že vedení kraje udělalo jakýkoliv krok proti tomuto spalování u nás,” doplnil starosta Františkových Lázní.

Hnutí PRO Zdraví a Sport vyzývá občany Karlovarského kraje, aby se k nim přidali a společnými silami se pokusili zabránit několikaletému ohrožení lázeňského kraje v podobě spalovaní toxických kalů.

“Jsme připraveni se ptát na celý proces, který se okolo spalování kalů odehrál a připravujeme též petici, která by vyvolala opětovné a snad již veřejné projednání této velmi zásadní otázky, zda spalovat v lázeňském kraji toxické látky či ne,” uvádí dále Jan Kuchař.


Zdroj: facebookové stránky PRO Zdraví a Sport

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy