Nastává čas prázdnin a dovolených

Na území celého Karlovarského kraje budou i letos vzhledem k ukončení školního roku a začínajícím letním prázdninám probíhat dopravní akce. Cílem těchto akcí je preventivně působit na řidiče, dohlížet na dodržování silničního provozu a předejít tak zvýšené nehodovosti, kterou lze s ohledem na zvýšenou intenzitu prázdninového provozu předpokládat. Proto by policisté rádi apelovali na řidiče, aby se na silnicích chovali ukázněně a ohleduplně k dalším účastníkům provozu na pozemních komunikacích.

dezinfekce

Policisté Karlovarského kraje se během dopravních akcí zaměří zejména na dodržování stanovené rychlosti jízdy, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržného systému při přepravě dětí, ale i na dodržování ostatních ustanovení zákona číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.

Než vyrazíte na cesty, je potřeba zkontrolovat:
• zda máte číslo na asistenční službu pro případ potřeby
• úplnost dokladů k vozidlu i Vašich
• povinnou výbavu
• pneumatiky by měly být dostatečně nahuštěny vzhledem k zatížení vozidla a to dle doporučení výrobce
• stav brzdové soustavy
• osvětlení a chladící systém
• funkčnost a stav stěračů a ostřikovačů

Pokud cestujete do zahraničí, zjistěte si, kde bude nutné použít dálniční zámku nebo platit mýtné, případně se seznamte s odlišnostmi pravidel silničního provozu v zemích, kam cestujete.

Během jízdy si dělejte pravidelné přestávky, během kterých své tělo protáhněte a doplňte tekutiny. Pozor na příjem tekutin si dávejte zejména v horkých letních dnech, kdy snadno může dojít k přehřátí organismu. Pokud se cítíte během jízdy unaveně, zastavte a odpočiňte si, případně se prospěte. V České republice je až jedna pětina dopravních nehod způsobena únavou řidičů.

nprap. Mgr. Věra Hnátková

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy