Naši policisté se stali mistry světa v karate

Ve dnech 30. 11. 2017 až 3. 12. 2017 proběhlo 2. Mistroství světa UWK v Karate. Místem konání bylo malebné historické lázeňské město Montecatini Terme v Itálii.

dezinfekce

Federace United World Karate (UWK) jako jediná vedle sebe prezentuje, jak sportovní karate, tak i to tradiční, a v neposlední řadě i plnokontaktní. Ve sportovní hale Sandro Pertini se shromáždilo více jak 1100 závodníků ze 43 států světa. Za Českou republiku byli do reprezentačního týmu vybráni i policisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, mjr. Bc. Daniel Krhut a nprap. Vladimír Vrabec.  Dále také další zástupci jejich oddílu Karate ze Sokolovska.

Ve čtvrtek byly na programu dne všechny kategorie veterans a všechny týmové kategorie. V kategorii Kata open Veterans A zástupci Březovského oddílu Daniel Krhut a Vladimír Vrabec předvedli kvalitní výkony a bez větších problémů se probojovali do finálové šestice. Tuto kategorii po bezchybném zacvičení nejnáročnější kata stylu Goju-ryu Suparinpai ovládl Daniel Krhut a po zásluze vyhrál. Vláďovi cenný kov utekl o pouhou desetinu bodu a nakonec skončil na pěkném čtvrtém místě. Chuť si mohl spravit hned v následující kategorii Kumite team rotation. Do této kategorie, nabité velmi kvalitními týmy soupeřů, nastoupila sestava Krhut, Vrabec, společně s dalšími dvěma členy reprezentace a na jejich bedrech ležela obhajoba zlata z předešlého Mistrovství světa UWK ve Slovinsku. V semifinálovém kole se této čtveřici postavil do cesty silný a favorizovaný tým z Anglie. Na tatami se v minulosti potkali již několikrát a vždy to byl velmi nepříjemný a silný soupeř. Samotný průběh zápasu byl do poslední minuty vyrovnaný. Avšak po skvěle takticky zvládnutém závěrečném náporu nedali policisté společně s dvěma členy reprezentace soupeřům šanci a zaslouženě vyhráli. Ve finále proti této čtyřce nastoupil tým z Dánska. V tomto duelu policisté na soupeře přímo vlétli a jednoznačným výsledkem zápas ukončili ještě před uplynutím časomíry a po zásluze obhájili titul mistrů světa.

Téhož dne nastoupili policisté mjr. Krhut a nprap. Vrabec i v kategorii Kumite individual Veterans A. Oba dva se hladce dostali do semifinále, kde se jako první z obou závodníků na tatami předvedl Dan Krhut, který nastoupil proti soupeři z Maďarska. Asi po 30 vteřinách zasáhl soupeř Dana nešťastně a velmi tvrdě do oka a způsobil mu zranění, které silně krvácelo. Lékař mu další pokračování v zápasu zakázal a jeho soupeř byl za hrubost vyloučen.

Naštěstí se ukázalo, že zranění není tak vážné jak se zprvu zdálo, ale Danovo účinkovaní toho dne bylo ukončeno. Avšak neodešel s prázdnou, a zaslouženě se stal vicemistrem světa. Z tohoto duelu měl vzejít finálový soupeř našeho závodníka Vrabce, ale protože byl Danielovi finálový souboj zakázán lékařem, stal se mistrem světa Vladimír Vrabec. To byla zlatá tečka za čtvrtečním velice úspěšným dnem.

V pátek se na tatami představili opět Daniel Krhut a Vladimír Vrabec, a to v kategorii Kata seniors Goju-ryu. Vladimírovi se tentokrát bohužel nedařilo a skončil před branami finále. Zato Daniel svou účast ve finále vybojoval a postoupil do dalších bojů.

Sobota byla pro závodníky odpočinková a ti toho plně využili k načerpání nových sil do závěrečného dne šampionátu.

V neděli pak byly na pořadu dne finálové boje z předešlého dne. Posledním finálovým závodníkem z české reprezentace byl Daniel Krhut. Ten se v neskutečně silné konkurenci neztratil, a i když zacvičil jako druhý nejlépe hodnocený finálový výsledek, tak díky předešlému kolu, ze kterého se body sčítají s finálovým kolem, nestačil na své soupeře a skončil na pátém místě.

Letošního mistrovství světa bylo pro naše policisty opět velice úspěšné. Nakonec si z něj mjr. Daniel Krhut přivezl dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili a jeho kolega nprap. Vladimír Vrabec dvě zlaté medaile.

Za skvělými výsledky závodníků stála nejen jejich píle a odhodlání zvítězit, ale také kvalitní práce celého realizačního týmu a reprezentačního trenéra. Je třeba také zmínit to, že bez finanční podpory Krajského úřadu Karlovarského kraje, který ani v letošním roce nezapomněl finančně podpořit talentovanou mládež, a všech sponzorů, by se členové sokolovského týmu takových soutěží, které jsou finančně velice náročné, zúčastnit vůbec nemohli.


nprap. Kateřina Krejčí

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy