Na zámek Valeč se vrací 28 originálů soch Matyáše Bernarda Brauna

Zámek Valeč leží ve stejnojmenném městečku na úpatí Doupovských hor. Valečsko bylo prohlášeno za krajinnou památkovou zónu. Zámecký areál s jednou z nejkrásnějších barokních zahrad v Čechách zdobí kopie soch Matyáše Bernarda Brauna představující alegorie lidských vlastností a postavy z řecké mytologie.

dezinfekce

Originály soch byly po požáru zámku Valeč, ke kterému došlo v roce 1976, převezeny do kláštera Kladruby. Do zámeckého parku u zámku Valeč poté byly umístěny pouze kopie těchto soch. Od listopadu probíhá tolik očekáváné stěhování soch zpět na zámek Valeč.

Převoz osmadvaceti objemných pískovcových soch, které měří od 195 do 300 centimetrů, stojí na betonových podstavcích a váží několik tun, je poměrně logisticky náročné. Na celou akci dohlíží restaurátorský tým pod vedením akademického sochaře a restaurátora Martina Širokého. Na Valči pro sochy vznikne lapidárium v objektu bývalé zámecké kovárny. Na podobě nové expozice se podílejí studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, která kompletně navrhne způsob prezentace včetně osvětlovací techniky. Otevření lapidária je plánováno na začátek dubna příštího roku.

Převoz dvaceti osmi soch z kláštera Kladruby na zámek Valeč vyjde celkem na 900.240,- Kč.


Zdroj: Živý kraj

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy