Model dalšího chebského krovu je ve výrobě

Stavební historik Mgr. Panáček, který dlouhodobě spolupracuje s městem Cheb v oblasti péče o historické krovy městských domů, se včera setkal s Josefem Hauerem z Parksteinu.

dezinfekce

Tento 78letý tesař, mistr svého řemesla, je výrobcem unikátních modelů krovů. Před časem ho zaujal projekt Nadačního fondu Historický Cheb, který uvedl do povědomí a zpřístupnil pro veřejnost jedinečné krovy v Chebu. Josefa Hauera činnost fondu zaujala natolik, že nabídl svou spolupráci, a to výrobu modelu krovu některého z domů na chebském náměstí a modelu nejstaršího krovu v Čechách, krovu františkánského kláštera.

O tom, že mistr tesař z Parksteinu vytvořil model krovu Gablerova domu, jsme vás informovali zde.

K dispozici byly kompletní plány Gablerova domu a na model tak nebylo nutné dlouho čekat. Pan Hauer zvládl jeho výrobu během dvou měsíců. Ihned poté se začal zajímat o plány krovu františkánského kostela, které od konce roku 2017 zpracovává pan Panáček.

Schůzku obou odborníků domluvil pan Günther Juba z Waldsassenu, stálý zpravodaj pro Medienhaus „Der neue Tag“, díky němuž mají obyvatelé německého příhraničí vždy čerstvé zprávy o dění v Chebu. Ten se také setkání zúčastnil a bude o něm referovat na stránkách německých novin. Dále byly přítomny paní Jitka Šindelářová, průvodkyně, která od května loňského roku provází na trase “Pod střechami chebských domů“ a seznamuje turisty s fenoménem chebských krovů, a Marcela Brabačová jako zástupce Nadačního fondu Historický Cheb.

Diskuze nad plány vedená z pozice dvou odlišných perspektiv - jedné stavebně historické a druhé řemeslné - byla intenzivní. Oba odborníci se snažili sblížit své představy a možnosti, probírali použití různých druhů dřeva, výhody a nevýhody jejich použití, dále formu zpracování modelu, zda bude věrně kopírovat stávající stav krovu, či zda se bude jednat o zidealizovaný model. Některé otázky týkající se procesu výroby modelu zůstaly nezodpovězené, bude třeba nad nimi ještě přemýšlet. Výsledek setkání byl ale pro obě strany přínosem.  Pan Hauer byl znovu ujištěn, že město Cheb si jeho aktivity velmi váží a přistupuje k jeho práci s patřičným respektem. Pan Panáček se naopak dozvěděl, že tak precizní plány, jaké vytváří, má pan Hauer k dispozici poprvé ve svém životě.

Veřejné slavnostní předání a představení obou modelů krovů připravuje město na letošní září.

Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy