Ministerstvo školství poslalo krajům méně finančních prostředků na růst platů učitelů

Ministr školství Stanislav Štech vzkázal hejtmanům, že víc peněz nebude a chybějící prostředky si mají zafinancovat kraje ze svých rezerv. Kraje jsou přitom ze strany vlády neustále přetěžovány zcela nesystémovým navyšováním platů, ať už šlo o řidiče autobusů, zdravotní sestry nebo pracovníky v sociálních službách.

dezinfekce

"My s tím, že vláda schválila navýšení platů, samozřejmě plně souhlasíme, protože si to lidé v těchto profesích jednoznačně zaslouží. Spolu s tím ale musí kraje také obdržet potřebné prostředky, a to se nestalo. Nyní na naše bedra ministerstvo školství opět takzvaně přehodilo problém v podobě dofinancování zvýšení platů pedagogů i nepedagogických pracovníků. Kraje nikdy ze svých rozpočtů nefinancovaly platy učitelů, to je úloha státu. Kompetence krajů a obcí, které zřizují střední a základní školy, je platit výhradně provoz školských zařízení, nikoliv platy učitelů a dalších zaměstnanců," uvádí na svých facebookových stránkách Jana Vildumetzová.

"Rada Asociace krajů ČR, tedy všichni hejtmani, s postupem MŠMT a pana ministra Štecha jednoznačně nesouhlasí. Je to totiž v letošním roce již po několikáté, kdy vláda vydala nařízení s finančním dopadem na kraje a neposkytla na něj slíbené peníze. Přestože plně podporujeme navyšování platů učitelů, protože si uvědomujeme, že vykonávají důležité a dlouhodobě nedostatečně finančně ohodnocené povolání, krajské rozpočty nejsou bezedné a už nemáme, z čeho bychom další nařízení vlády hradily," dodala.


Zdroj: facebookové stránky Jany Vildumetzové 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy