Máte v pořádku ledviny? Na Karlovarsku se s nimi léčí více než 1700 pacientů

Jednou za dva roky má každý občan České republiky nárok navštívit praktického lékaře a v rámci preventivní prohlídky zjistit, zda jsou jeho ledviny v pořádku. Přesto každý 5. Čech tuto možnost nevyužívá a preventivní prohlídky zanedbává.

dezinfekce

Podle odhadů odborníků přitom trpí každý 10. Čech onemocněním ledvin a po 75. roce života je to již každý druhý. Na tyto skutečnosti upozorňuje v České republice kampaň u příležitosti Světového dne ledvin, který letos připadá na 12. března 2020.

Nefrologové z celého světa u příležitosti Světového dne ledvin upozorňují především na skutečnost, že počet onemocnění ledvin prudce stoupá. Může za to náš způsob života, který civilizačním nemocem nahrává. Nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka jsou rizikovými faktory chronického onemocnění ledvin. Podle odhadů trpí celosvětově onemocněním ledvin přibližně 850 miliónů lidí, z toho 3,4 milionů lidí musí pravidelně podstupovat dialyzační léčbu. V České republice je aktuálně zhruba 7 000 lidí odkázaných na dialyzační péči, a to buď na dialyzačním středisku nebo doma léčených peritoneální (břišní) dialýzou nebo domácí hemodialýzou. Stará se o ně více než 110 dialyzačních středisek rozmístěných po celé republice a otevírají se další nebo se rozšiřují jejich kapacity. Za posledních deset let stoupl počet pacientů závislých na dialyzační péči, tj. s umělou ledvinou, o 20 %.

Na Karlovarsku se nachází dialyzační středisko v prostorách Nemocnice Karlovy Vary. Stará se v rámci dialyzační léčby a nefrologické ambulance o více než 1700 pacientů z celého karlovarského regionu.

Na Sokolovsku se nachází dialyzační středisko v Sokolově na adrese Slovenská 1863. Stará se v rámci dialyzační léčby a nefrologické ambulance o více než 1700 pacientů z celého sokolovského regionu.

Na Chebsku se nachází dialyzační středisko v Mariánských Lázních na adrese Tepelská 137. Stará v rámci dialyzační léčby a nefrologické ambulance o více než šest stovek pacientů z celého chebského regionu.

Problémem je, že mnoho lidí vůbec netuší, že jejich ledviny jsou chronicky nemocné a jejich funkce se snižuje. Ledviny nebolí, proto člověka nemusí na existenci problému dlouho vůbec nic upozornit.

„I u nás na Karlovarsku se často se setkáváme s pacienty, kteří dlouho netušili, že mají třeba hypertenzi nebo cukrovku a tyto nemoci jim poškozují ledviny,“ upozorňuje MUDr. Dagmar Fričová, nefroložka a primářka dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Karlových Varech.

„Mnoho pacientů k nám přijde pozdě, ve fázi, kdy ledviny již nejsou schopny zajistit v těle očišťující funkce a pacient skončí na dialýze,“ dodává.


Zdroj: David Vondruška


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy