Mariánské Lázně: Zítra proběhne odhalení nových soch na Krakonoši

Nové sochy v Pohádkovém ráji odhalí Iva Hüttnerová, Tereza Kostková a starosta města.

dezinfekce

Přesně padesát - tolik je v současné době soch v Pohádkovém ráji u hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních. A není to konečné číslo. Tento týden se opět prostor před hotelem změnil v sochařský ateliér pod širým nebem, protože zde další tři sochy tvoří studenti Střední průmyslové školy sochařsko–kamenické z Hořic v Podkrkonoší pod vedením akademického sochaře Michala Moravce. Slavnostní odhalení nových soch se uskuteční v sobotu 8. července a letos si návštěvníci užijí i setkání s Ivou Hüttnerovou a Terezou Kostkovou. 

„Letošní sochařský kemp, který je v pořadí již 13., se koná v termínu od 1. do 7. července," sdělil ředitel hotelu Krakonoš Jiří Richter.

Slavnostní odhalení nových soch se uskuteční v sobotu 8. července a také tentokrát se tohoto důležitého úkolu ujmou známé osobnosti.

„Letos přijede Iva Hüttnerová, Tereza Kostková a cestovatel Jiří Kolbaba," nastínil Jiří Richter.

Od 14.30 hodin se bude konat slavnostní odhalení soch, kterého se zúčastní řada hostů. Chybět nebude ani starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák a pozvání přijala také poslankyně Parlamentu ČR Markéta Wernerová. Od 15 hodin pak bude následovat setkání s Ivou Hüttnerovou a Terezou Kostkovou v novém sále hotelu Krakonoš.

„Veřejnost je srdečně zvána, žádné vstupné nevybíráme," podotkl ředitel hotelu Krakonoš. 

Spolupráce se sochařskou školou začala v roce 2005. Ředitel hotelu Jiří Richter si tehdy v novinách přečetl zprávu, že studenti hořické sochařské školy tvořili sochy v Karlových Varech, ale nedostali zaplaceno a navíc jejich výtvory zničili vandalové.

„Jejich práce přišla vniveč, což mi bylo líto. Domluvil jsem se proto s vedením školy a akademickým sochařem Michalem Moravcem na desetileté spolupráci. A jak vidíte, na `desítce` jsme se nezastavili," smál se ředitel hotelu Krakonoš. 

Vrch Krakonoš je s pohádkovými postavami neodmyslitelně spjat. Dříve odsud do města vedla pohádková stezka s Karkulkou, Jeníčkem a Mařenkou z Perníkové chaloupky a dalšími. Ta se však do dnešních dní nezachovala, ale Jiří Richter na tradici navázal. A kdo přijde, může si nechat splnit jedno přání. Stačí v duchu spočítat všechny sochy Pohádkového ráje a pak přání pošeptat Krakonošovi. 

Odhalení soch v sochařském ráji - program: 
14:30 - slavnostní odhalení soch
15:00 - setkání s paní Ivou Hüttnerovou a paní Terezou Kostkovou (akce se uskuteční v novém sále hotelu Krakonoš)


Zdroj: Michaela Matznerová 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy