Mariánské Lázně: Reakce města na uzavření pohotovosti v nemocnici

Pohotovost bude zajištěna - buď prostřednictvím nemocnice nebo prostřednictvím lékařů, kteří budou poskytovat službu v domově pro seniory.

dezinfekce

Přinášíme vám reakci starosty města Mariánské Lázně na včerejší tiskovou zprávu Nemocnice Mariánské Lázně - tu jsme přinesli zde.

"V každém případě bych chtěl všechny občany, lázeňské hosty a návštěvníky města uklidnit. Pohotovost bude zajištěna - buď prostřednictvím nemocnice, nebo prostřednictvím lékařů, kteří budou poskytovat službu v domově pro seniory," uvádí starosta města Ing. Petr Třešňák.

"Od počátku letošního roku žádám vedení nemocnice o rozšíření poskytované lékařské služby první pomoci a prodloužení provozní doby poskytované občanům Mariánských Lázní. Mé požadavky vedení nemocnice negovalo například se zdůvodněním, že si prodloužení doby pohotovosti nepřejí pojišťovny. Tento argument se vzápětí ukázal jako mylný. Jednání s vedením nemocnice je obecně poměrně složité a velmi vágní. Na mé dopisy vyzývající představitele nemocnice k dalšímu jednání buď nereagují, nebo reagují se značným zpožděním. Celková situace nás tak donutila hledat i alternativní řešení pro fungování pohotovosti. Zastupitele i veřejnost jsem tedy na zasedání zastupitelů seznámil s variantou, že by pohotovost mohla - v krajním případě - fungovat v našem domově pro seniory, kde je vybavená ordinace a sestry zde slouží nepřetržitě. Prioritní je však samozřejmě dohoda s nemocnicí. Nemocnici jsem oslovil dne 5.6.2017 s žádostí o návrh kalkulace na rozšíření pohotovosti do nepřetržitého režimu. Ve stejné žádosti jsem také požadoval i odpověď na možnost postupného odkupu podílu společnosti zpět do vlastnictví města. Na to však nikdy odpovězeno nebylo," vysvětluje Ing. Petr Třešňák.

"Ve čtvrtek 28.6. v 9 hodin ráno mi vedení nemocnice zaslalo prostřednictvím datové schránky/podatelny dopis. V něm mimo jiné stojí, že aktuálně zaplacená částka 2,1 milionu korun „nepokrývá skutečné mzdové náklady". Navíc vedení nemocnice požaduje zaplatit ztrátu z minulého roku. Přibližně 29,5 hodin po tom, co jsem obdržel z nemocnice ultimativní dopis k okamžitému uzavření smlouvy – jinak bude pohotovost uzavřena, zaslalo vedení nemocnice tiskovou zprávu novinářům, aniž by došlo k jakémukoliv jednání v této věci. Podotýkám, že město má veškeré finanční závazky směrem k nemocnici splněné. Celkově to na mně působí tak, že vedení nemocnice nemá upřímnou snahu se domluvit na řešení schůdném pro obě strany. Považuji za velice nešťastné brát si takto pacienty a občany města jako rukojmí," uvádí dále starosta města.

"Není to však bohužel poprvé, kdy musím řešit poplašné zprávy tohoto charakteru. Věřím, že nejde o záměr, a především bych nechtěl celou věc politizovat. Proto odhlédnu od faktu, že zpráva byla rozeslána předsedou místního sdružení ODS, který s nemocnicí spolupracuje jako tiskový mluvčí. Stejně tak pominu i fakt, že město vlastně musí řešit neschopnost státu zajistit zdravotní péči, kterou si všichni platíme ve zdravotním pojištění. Tento systém byl historicky nastaven vládami vedenými ODS a ČSSD. Bohužel ani současná vládní koalice s tím nic neudělala," uzavírá tuto problematiku Ing. Petr Třešňák.


Zdroj: Ing. Petr Třešňák, starosta města


Komentáře

  • Před 7 roky

    Doufám, že si na politickou reprezentaci ODS, ČSSD a překábátěných nynějších členů ANO (místostarosta Nosek a další), kteří nechali nemocnici v ML rozložit, vzpomenou voliči v nadcházejících komunálních volbách. Hlavně že máme atletický stadion a pokud si občané ML chtějí způsobit úraz, musí tak činit v blízkosti Chebu, KV, Sokolova :-)

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy