Mariánské Lázně: V areálu Lesního pramene dojde k obnově lesního porostu

V prostoru budou zachovány a opraveny stávající pěší trasy. Vrchní kryt bude tvořen štěrkopískovou drtí s vyšším podílem jílu pískové barvy. Povrch bude řádně hutněn do profilu původního sklonu komunikací (částečně bombírung ke krajům komunikace – páteřní komunikace ve vlastnictví města Mariánské Lázně, komunikace ve sklonitém terénu příčný sklon do 2 %).

dezinfekce

Podél páteřní pěší osy, jež je ve vlastnictví města, budou po odfrézování stávajících pařezů vysázeny solitérní alejové dřeviny buku lesního s obvodem kmínku 16 - 18 cm. Celkem 21 ks. Předpokládaná realizace je do konce května 2018.

Prostor po vytěženém porostu je již vyčištěn od klestu a bude v průběhu roku 2018 postupně zalesněn s cílem vytvoření „Výběrného lesa“, kdy je hlavním cílem dosáhnout co největší věkové a prostorové různorodosti dosahované prostřednictvím „zušlechťovacího pozitivního výběru“.

Založení nového porostu bude realizováno dvěma způsoby, a to výsadbou vzrostlejších výpěstků ve skupinách, které vytvoří prostorovou kulisu zejména v okolí hlavních pěších tras. Druhové složení těchto odrostků a stromků, s již zapěstovanou korunkou, bude převážně z buku lesního s občasnou příměsí jedle bělokoré.

Větší plochy (výplňové) mimo tuto kulisovou výsadbu skupin stromů budou realizovány plošnou výsadbou odrostlého lesnického sadebního materiálu ve složení cca 80 % buk lesní (Fagus sylvatica) a 20 % jedle bělokorá (Abies alba). Oba navržené taxony jsou domácí a na tomto typu stanoviště přirozené.

Ve spolupráci s Lesy ČR, s. p., byl vytvořen projekt zalesnění. Tento projekt byl konzultován 22.3.2018 se Správou CHKO Slavkovský les, kdy Správa CHKO Slavkovský les není kompetentním orgánem se vyjadřovat k zalesnění porostní skupiny 204A0.

Dle dalších aktuálních informací dojde ve druhé části parku u Lesního pramene ke kácení několika souší a odumírajících jedinců smrku pichlavého. 

"Jelikož je park u Lesního pramene stále živým tématem, tak Vás tímto informuji o připravovaném kácení ve druhé části parku na p. p. č. 147/9 v k. ú. Mariánské Lázně. Dne 9.3.2018 bylo provedeno místní šetření za přítomnosti zástupce Lesů České republiky, s. p., Lesní správy Toužim a oboru životního prostředí - Ing. Zory Rákosové a Ing. Pavla Nečase, kdy byla projita zbývající část lesoparku, která nebyla dotčena předchozí rozsáhlou těžbou," uvedl Ing. Pavel Nečas, vedoucí odboru ŽP.

Při místním šetření bylo dohodnuto pokácení několika souší a odumírajících jedinců smrku pichlavého, kterému se v těchto podmínkách nedaří a postupně dochází k jeho odumírání. Dále zde bude provedeno pročištění, uvolnění rododendronových a azalkových skupin od náletů. Dále byly při pochůzce označeny ke kácení 2 ks buku lesního, které jsou v havarijní stavu z důvodu rozsáhlého napadení dřevokaznými houbami na bázi kmene. Oba buky se nacházejí přímo u frekventovaných pískových cest. Poslední dřevinou, která byla označena ke kácení, je douglaska tisolistá, jež se nachází v travnaté ploše a jeví známky usychání.

"Zdůrazňuji, že se nejedná o plošné kácení, nýbrž o zdravotní výběr, kdy budou pokáceny dřeviny provozně nebezpečné a dřeviny uhynulé," dodal Ing. Pavel Nečas.

Termín kácení prozatím nebyl stanoven, kdy Lesy České republiky, s. p.,  přednostně zpracovávají nahodilou těžbu (kalamitu) po loňském orkánu Herwart, což lze vidět v blízkém okolí lesoparku.


Zdroj: město Mariánské Lázně

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy