Mariánské Lázně: Útulek získal nové boudy na zimu (TV Západ)

Od roku 2000 působí mariánskolázeňský útulek pro psy na okraji města. Zřizovatelem je město a v současné době disponuje 24 místy pro toulavé pejsky. Šestým rokem jej provozuje paní Jaroslava Voltrová.

dezinfekce

„Takže máme nějaký rozpočet. Město se o ten útulek stará. Nemám s nimi žádný problém,  nemám problém ani s městskou policií, se všemi vycházíme dobře. Jsou zde úžasní lidé, kteří nám chodí pomáhat, nosí pamlsky, žrádlo, chodí venčit - hodně dětí chodí venčit. Takže my jsme úplně spokojeni a myslím si, že i psi tady. Je to městský útulek, takže je pro Mariánské Lázně, ale samozřejmě bereme pejsky i z okolních obcí. Je to zpoplatněné, obce musí za pejsky zaplatit. Taky se zde občas objeví pejsek, např. tento, který je z Pomezí, je taky zlý, byl někde přivázaný. Jsou to psi, který dnes málokdo chce a musí se dát zkušenému chovateli, protože to není pes pro každého,“ popsala Voltrová skladbu psů.

Poloha útulku v ulici U mlékárny je pro tyto účely vhodná.

„Jsme na okraji města a jsme dostupní městskou dopravou. Lidé sem i dojdou. Máme dobré sousedy, nestěžují si, pejsci v noci neřvou, takže v pohodě,“ potvrdila Voltrová.

Útulek je krytý a blížící se zima provozovatele nijak netrápí.

„Pejskové mají zateplenou boudu. Na zimu dostávají plnou boudu slámy, nesplachujeme tedy vodou, ale dáváme hobliny, aby byli v suchu. Myslím si, že úplně v pohodě. Nefouká jim tam, takže dobrý. Nikdo z pejsků si nestěžoval. Nyní jsme udělali jeden kotec, kde se nechá přitopit, když by zde byl malý krátkosrstý pejsek nebo pejsek, který by to vyloženě potřeboval, tak se dá tam a přitopí se mu. Na jaře jsme dostali velký finanční dar, takže jsme nechali udělat do všech kotců nové boudy. Ty jsou tam tedy naskládané, bude se to teď před zimou všechno vyměňovat. Nyní bychom ještě potřebovali opravit podlahy v kotcích, protože leckde tam jsou díry či je to leckde prasklé a zatéká tam voda a moč,“ přiblížila provozovatelka. 

Nové podlahy by mohly vyjít na zhruba 150 tisíc korun a zvýšily by komfort především pro staré pejsky, kteří zde již dožijí. Jiný osud ale určitě čeká trojici nových přírůstků.

„Tady ty tři štěňátka našel údajně pán v lese, když byl na houbách. Opět nějaký nezodpovědný člověk se jich takhle zbavil. Štěňátkům jsou asi 4 týdny, jsou to dvě fenky a jeden pes. Zatím je nenabízíme k adopci, protože štěňátkům jsou zhruba 4 týdny, a to je brzy k adopci. Zatím jsme je odčervili, protože štěňata měla hrozná břicha a byla začervená. Za týden, plus minus, bychom je měli naočkovat. Po očkování zde ještě musí být, kdyby měla nějakou reakci,“ dodala Voltrová.

Psí útulek má i své Facebookové stránky, kde lze sledovat nabídku psů k adopci. Provozovatelé upozorňují, že vždy si prověří, do jakých rukou pejska svěří.

https://www.facebook.com/Ps%C3%AD-%C3%BAtulek-Mari%C3%A1nsk%C3%A9-L%C3%A1zn%C4%9B-515062655194779/


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 07.10.2018 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy