Mariánské Lázně: Parkouristka Hladíková soutěžila ve Švédsku (TV Západ)

Parkour. Většina lidí si s tímto pojmem spojí jezdecký sport koní. Ne tak mladí lidé. Pro ně je parkour ten správný sport pro městského člověka. Doslova umění pohybu v překladu z francouzského původu této disciplíny se prudce rozvíjí i u nás.

dezinfekce

V Mariánských Lázních si zatím na tréninkové hřiště musí zájemci počkat, ale poměřit šikovnost mají možnost i v Mezinárodním měřítku. A to díky Romaně Hladíkové, studentce zdejšího Gymnázia, která se tomuto adrenalinovému sportu věnuje pět a půl roku.

„Trénuji tady přímo za námi - v tělocvičně, venku, kde to jde - všude v Mariánských Lázních. Aktivně skáčeme tři až pět, potom jsou zde nějaké děti, které se také snaží trénovat, ale není to tak aktivní jako my. V republice se koná každoročně IMACON, což je v pražské parkourové hale. Je to soutěž, kde se účastní jen čeští parkouristé. Letos byla poprvé dívčí kategorie, kde jsme byly dvě. V Česku holek parkouristek moc nemáme. Na Slovensku se koná Born to Trick Challenge, což je v létě venku v Born to Trick Park a bývají tam Češi a Slováci většinou,“ popsala situaci Hladíková. 

Na soutěž Air Wipp ve Švédsku se kvalifikovala mladá sportovkyně svou sestavou na videu. V soutěži ji sice uniklo finále, ale zkušenosti si cení.

„Vyberou právě 16 holek, v nich byly započítané i holky z loňska, které se dostaly do finále. To samé i u dětí. Konalo se to ve švédském Helsingborgu, což je hned u přístavu. Takže cesta nebyla dlouhá. Byla to rozhodně velká a dobrá zkušenost a jsem ráda, že jsme se mohla zúčastnit. Skončila jsem desátá. Uniklo mi to o čtyři místa. Vím, jakou jsem udělala chybu. Neměla jsem to dostatečně připravené v hlavě a bylo také těžké udýchat všechny skoky. Takže rozhodně na tom budu pracovat do příštího roku,“naznačila parkouristka. 

V tréninku kombinuje posilovnu a cvičení vlastní vahou. Ale nebaví jí příliš běhání. Podobně jako další mladé sporty i parkour tvoří řada lidí, které spojují i názory a kamarádství.

„Máme určitou komunitu. Soutěž není jen o tom být nejlepší a porazit ostatní. Je to spíše o tom poznat se a zaskákat si spolu. Je to spíše přátelský souboj než nějaká soutěž. Líbilo se mi tam hodně. Švédsko je krásné a komunita těch lidí, hodně z nich jsem viděla poprvé v životě a vzhlížím k nim např. přes internet, bylo super je potkat,“ dodala Hladíková.

A tak přejeme na příští rok postup do finále a budeme držet palce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy