Mariánské Lázně: Město úřaduje v provizoriu (TV Západ)

Vedení města Mariánské Lázně úřaduje v provizorních podmínkách. Z důvodu havarijního stavu budovy městského úřadu se spolu s většinou úředníků přesunuli do několika náhradních prostor ve městě. A tento stav bude trvat několik let.

dezinfekce

„My jsme nyní přistoupili k tomu, že velká část zbylých odborů, které na stávající radnici byly, se přestěhovaly do náhradních prostor. Je to zhruba 50 metrů vzdušnou čarou od stávající radnice. V objektu Terezián. To je bývalý internát. Přizpůsobili jsme to tady. Výhoda je, že tento dům patří kraji. Do dohodě s nimi jsme ho dostali na 10 let jako zápůjčku. Takže to nejsou další náklady ve formě nějakých nájmů,“ vysvětlil starosta Mariánských Lázní Martin Kalina.

V původní budově městského úřadu v Ruské 155 zůstává podatelna, matriky, pokladna, ale také Stavební úřad nebo Živnostenský úřad a operační Městské policie. 

„Ty by se měly přestěhovat v průběhu příštího roku. Pro ně se připravují prostory ve Slovanu naproti bazénu. Až dům bude kompletně prázdný, tak by se tam měly udělat důkladné sondáže ve všech částech, aby se perfektně odhadl stav budovy a řeklo se, co bude potřeba. Poté bude samozřejmě vypsáno - pořád ještě nejsme rozhodnuti, jestli to bude formou architektonické soutěže, k čemuž já se kloním, i když jsem si vědom dodatečných nákladů a časové náročnosti, nicméně si myslím, že takto velký projekt, protože se tady bavíme v řádech 100 milionů korun, si určitě zaslouží tu největší pozornost a architektonická soutěž by tady byla na místě, někdo říká, že když se jedná o rekonstrukci, tak by stačilo normální výběrové řízení a pořízení nějaké projektové dokumentace. To je ještě na zvážení. Předpokládám, že když to dobře půjde a stavební úřad by nám v tomto mohl být nakloněn, protože koneckonců se jedná i o budovu, kde sídlí. Takže, čím dříve to bude, tím dříve se i oni budou moci nastěhovat zpátky do dobrých prostor. Můj optimistický odhad je, že buď ve druhé polovině roku 2020 anebo v první polovině roku 2021, by se mohly zahájit přímo práce a rekonstrukce,“ předpokládá Kalina .

Během posledních dvou let jednalo vedení o možnostech, které se nabízejí – opravit budovu, zrekonstruovat jinou nebo postavit zcela novou. Nakonec zvítězila varianta rekonstrukce stávající budovy.

„Protože v případě výstavby nové, jsou tam dva, alespoň z mého pohledu, hlavní problémy. Jeden je ten, že i když by se stavěla nová budova, tak nikdo nedokáže říci, co bychom měli dělat s touto starou. Tak, jako tak by se musela rekonstruovat a i v nějaké absolutně minimalistické variantě se pořád bavíme o nějakých 70, 80 milionech jenom, aby se budova zasanovala a mohla vydržet pár let ještě po kupě. A jednak při uvažování o výstavbě na Zelené louce, už by teď byla problematická výstavba na Nové Chebské, tam se to zastavilo, takže tam není dostatečný prostor na vybudování reprezentativní budovy plus ještě většího parkoviště, takže jediná možnost, která nyní připadá v úvahu, bylo vystavit novou radnici na centrálním parkovišti. Proti tomu jsem už jen z toho důvodu, že by to znamenalo samozřejmě tím pádem úbytek parkovacích míst ve městě, a to by vzhledem k tomu, že momentálně aspirujeme na vstup do UNESCO, a to centrální parkoviště pro nás podle mě bude mít strategický význam v tom, že je potřeba tam ty auta odstínit a do města lidi pouštět městskou hromadnou dopravou. Vznikl by nám další problém – na základě toho bychom potom museli někde jinde ve městě budovat záchytné parkoviště,“ dodal starosta Kalina.

Úřad města Mariánské Lázně v současné době sídlí kromě zmíněného Tereziánu i na Tepelské a Chebské ulici a také na Základní škole v Úšovicích. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy