Mapaexekucí.cz: Drtivá čísla. Na Sokolovsku má exekuci každý pátý dospělý

Dnes zveřejněná zpráva projektu Mapaexekuci.cz přináší alarmující údaje ohledně dluhů. V celé republice se situace horší, ale zdaleka nejhůře jsou postižené kraje Ústecký a Karlovarský. Na Sokolovsku dosahuje podíl přes dvacet procent. Kraslicko je nejvíce postižené z celkových 206 obcí s rozšířenou působností v republice.

dezinfekce

Z celkového počtu 11.396 osob starších 15 let je na Kraslicku 2.552 lidí v exekuci. To je těžko uvěřitelných 22,39 % obyvatel. Průměrný počet exekucí na osobu je přitom 5,3. V celém kraji je pak 44.215 lidí v exekuci. 

Oproti loňskému roku se počet lidí v exekuci v České republice zvýšil o 3,4 procenta na 863 tisíc. Největší nárůst exekucí zaznamenali v Karlovarském (10,2 %), Ústeckém (8,8 %) a Středočeském (5,5 %) kraji. Stále více Čechů má také problém s vícečetnými exekucemi. Tři
a více exekucí má aktuálně 493 tisíc obyvatel. Nové údaje o předluženosti v Česku přináší rozšířená mapa exekucí, kterou před rokem spustila Otevřená společnost, o.p.s. a Ekumenická Akademie.

Nejvyšší podíl obyvatel starších 15 let v exekuci nalezneme stále v Ústeckém (18,1 %) a Karlovarském kraji (17,4 %). S exekucemi se naopak nejméně potýkají ve Zlínském kraji (5,7 %) a na Vysočině (5,8 %). Z pohledu okresů jsou na tom nejlépe ve Žďáru nad Sázavou (4,9 %)
a Havlíčkově Brodě (5,3 %). Nejhůře jsou na tom obyvatelé na Ústecku (21,9 % ) a Mostecku (21,0 %). Na negativní vývoj stavu předlužení v těchto regionech má vliv především cyklení dluhů.

„Skutečný problém pro Českou republiku představuje vícečetnost exekucí. Rozhodli jsme se proto tento ukazatel spolu s novými daty za rok 2017 do mapy zahrnout. Jen meziroční nárůst počtu osob s 10 a více exekucemi je 3,9 procenta, to je dalších 6 tisíc lidí v neřešitelné životní situaci jen za uplynulý rok,” uvádí Radek Hábl, autor projektu Mapy exekucí v České republice.

A dodává, že další novinkou, kterou mapa umožňuje, je zobrazení věkové struktury. Zatímco průměrný věk českého dlužníka v exekuci je 44 let, rok od roku v Česku přibývá exekucí vedených proti seniorům (61 tisíc osob ve věku 65+). Alarmující je také vysoký počet nejmladších
dlužníků. Nejvíce jich mají v Ústeckém kraji (1 359), což představuje téměř čtvrtinu z celkového počtu nezletilých v exekuci (5 934). Většina lidí v exekuci se ovšem nachází v produktivním věku, což má závažné ekonomické dopady.

„Je prokázáno, že lidé v dluhové pasti nerealizují svůj plný ekonomický potenciál. To nemluvím o negativních dopadech na jejich fyzické i duševní zdraví a enormní zátěži pro sociální systém. Odhadem až dva miliony exekucemi paralizovaných Čechů - započteme-li i rodinné příslušníky - není to, co by Česká republika potřebovala,” uvádí Tanweer Ali, ekonom z University of New York in Prague s tím, že tento systém není příznivý ani pro vznik nových startupů a rozvoj podnikání.

Na prohloubení předluženosti v Česku v uplynulém roce má podle odborníků podíl i odložení novelizace občanského soudního řádu nebo insolvenčního zákona. Druhá zmíněná novela se v současné době znovu nachází v prvním čtení v Poslanecké sněmovně. Dlouho odkládané je mimo jiné také přijetí místní příslušnosti soudních exekutorů, takzvané teritoriality.

s použitím TZ Mapaexekucí.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 13.02.2018 14:10




0 +
 

Hlavní zprávy