Lomnice: Policisté se cvičili v záchraně tonoucího na zamrzlé vodní ploše

V únoru 2018 proběhl výcvik policistů z Územního odboru Sokolov, Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, na zamrzlém rybníku v Lomnici. Tento výcvik byl zaměřený na záchranu tonoucí osoby propadlé na zamrzlé vodní ploše. Výcvik byl určený převážně pro policisty, kteří jsou zařazeni do prvosledových hlídek.

dezinfekce

Výcvik probíhal ve spolupráci se záchranáři ze záchranné služby Royal Rangers, kteří společně s instruktory Odboru služební přípravy Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje pořádali toto cvičení již v minulých letech. Kdy díky těmto cvičení se již podařilo dvakrát zachránit život tonoucí osobě v okrese Sokolov.

Důležitou součástí výcviku byla nejenom praktická část, ale také teorie, při kterých si policisté ujasnili způsoby záchrany a s tím spojená rizika, která v této situaci mohou nastat.

Praktická část probíhala v terénu, kde vzduch měl v té době – 14 st. C a voda okolo 2 st. C. Instruktoři PČR společně se záchranáři připravili všem zúčastněným modelové situace, které se přibližovali skutečné realitě, která by je mohla v případě této záchrany potkat. K záchraně tonoucího byly použity pouze věci, které mají policisté k dispozici, když přijedou policejním vozidlem na místo k této mimořádné události, anebo co lze najít v přírodě. K samotné záchraně bylo použito např. rezervní pneumatiky nebo tažného lana. Velký důraz byl kladen na spolupráci ve dvojici a vzájemného jištění. Výcvik v těchto nelehkých povětrnostních podmínkách trval celkem 4 hodiny. Hlavním zjištěním všech cvičících byla skutečnost, že v takto studené vodě skutečně rychle docházejí síly a pokud je to možné, tak se snažit zachránit tonoucího, aniž by musel zachránce do ledové vody.

Rada pro všechny, kdo by se dostali do této situace?
- K tonoucímu se po zamrzlé vodní ploše plazit a to tak, že je potřeba rozložit svoji váhu.
- Nejít až úplně k němu, v tomto místě bude pravděpodobně narušený či tenký led.
- Pomocí nějakého předmětu např. klacku nebo částí oděvu /šála, bunda/ ho vytáhnout ven.
- Pokud to je jen trochu možné, být jištěni buď další osobou, nebo se držet stromu na kraji vodní plochy.
- Komunikovat s osobou ve vodě a co nejvíce jí uklidnit.

Závěrem je třeba podotknout, že záchrana v takových podmínkách je vždy velmi nebezpečná a je třeba v této situaci dbát velké opatrnosti.

V neposlední řadě je potřeba poděkovat záchranářům z Royal Rangers, kteří toto náročné cvičení společně s instruktory PČR připravili, kdy bez jejich pomoci, by se toto náročné cvičení mohlo jen stěží uskutečnit.

nprap. Kateřina Krejčí

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy