Lomnice: Motosraz 155 přispěl Nadaci policistů a hasičů (TV Západ)

Mezinárodní motosraz 155 zdravotnických záchranných služeb České a Slovenské republiky a ostatních příslušníků Integrovaného záchranného systému se odehrál o víkendu 15. a 16. června v lokalitě Vránov u Sokolova.

dezinfekce

„Je to určené pro záchranáře, policii, hasiče, dobrovolné hasiče – všechny tyto složky. U nás je mj. sraz zaměřen především na bezpečnost a poměrně dost i na charitu,“ přiblížil člen realizačního týmu Roman Skalický.

Kromě výrobce nápojů, který z každé prodané plechovky poukazuje 5 korun na podporu handicapovaných sportovců, přispěla také řada soukromých sponzorů i veřejné organizace jako Karlovarský kraj, Hasičský záchranný sbor nebo Zdravotnická záchranná služba. 

„Tento motosraz je omezen kapacitou, abychom zde potom zvládli kompletně celkový program. U nás lidé, díky našim partnerům, dostávají spoustu dárků, takže je limitována kapacita  motosrazu na sto motorek. Rámcově se nám tu potom v hlavním dni, v sobotu, sjede někdy 150 – 180 lidí. Je to určeno pouze a jenom motorkářům, není to otevřený motosraz. Je to pro tuto cílovou skupinu,“ uvedl Skalický. 

I letos organizátoři předali šek na 25 tisíc korun Nadaci policistů a hasičů.

„Tyto peníze jsou částka, na kterou přispívají úplně kompletně všichni, kteří se podílejí na motosrazu, ať jsou to samotní návštěvníci, sponzoři, partneři – každý, kdo má něco společného s motosrazem, tak přispívá na tuto částku. Částka odchází Nadaci policistů a hasičů, kdy oni již cíleně přerozdělují tyto peníze,“ dodal Skalický.

„Tato nadace funguje již 17. rokem a pomáhá dětem po policistech a hasičích, kteří zemřeli při výkonu služby, či těžce tělesně postiženým bývalým policistům či hasičům, kteří právě ve službě přišli k takovému zranění, které jim znemožňuje další výkon služby. Chtěl bych zvýraznit, že jsou to policisté, kteří zemřeli či došli k úrazu ve službě,“ popsal ředitel Nadace Vladimír Šutera. 

Financování Nadace leží z největší části na bedrech aktivních členů složek, ve smyslu solidarity živých s mrtvými.

„Trvalo to chvilku, než se zde přesvědčili o tom, jak jsou prostředky vynakládány. Ale dnes prakticky 75 % policistů  a hasičů, což je veliké množství lidí, dobrovolně ze svých platů, pravidelně měsíčně přispívají určitými malými částkami, které potom dělají více, jak šest milionů korun dohromady. Takže máme základ pro pomoc našim dětem, maminkám a tělesně postiženým. Kromě toho bych řekl, že získáváme velké množství sponzorů, kteří, a to není nadsázka, mnohdy pokládají za čest, že mohou Nadaci policistů a hasičů přispívat,“ neskrýval hrdost Šutera.

V současné době Nadace pomáhá asi třem stovkám pozůstalých. Kromě materiální pomoci poskytuje nadace i jinou podporu. Již 27 dětí již dokončilo nebo v současné době studuje vysoké školy. 

Na Motosrazu 155 se představil i handicapovaný lukostřelec David Drahotinský, který předvedl několik povedených kousků.

Pro účastníky přichystali pořadatelé přednášku Bezpečně na motorce i kvíz o ceny a losování dárkových tašek pro všechny. Dorazila i hasičská technika, včetně historické. Zájemci si mohli vyzkoušet pohled z výšky z požární plošiny na žebříku. Proběhly také ukázky bezpečnostních vest, airbagů, pro motorkáře.

Překvapením pro všechny byl přelet vrtulníku Letecké záchranné služby, který se účastnil souběžně probíhající akce pro záchranáře ve volnočasovém areálu Rolava.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 27.06.2019 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy