Loket: Vodák do kempu donesl nalezenou munici. Policie evakuovala téměř 200 osob

V pátek dne 3. srpna 2018 v odpoledních hodinách oznámil policistům v Lokti muž z místního kempu, že se v řece nacházel nějaký náboj. Jeden z vodáků jej měl vytáhnout z vody a přinést do kempu.

dezinfekce

Na místo vyjela policejní hlídka, která po příjezdu zjistila, že se jedná o střelu válcovitého průměru o velikosti 50 cm na délku a průměr 10 cm. Mělo se jednat o dělostřeleckou střelu č. 56. Operační důstojník na místo povolal pyrotechnika z expozitury Teplice. Do příjezdu pyrotechnika policisté místo nálezu a jeho okolí střežili, aby nedošlo k manipulaci s nevybuchlou municí. Z kempu bylo evakuováno zhruba 200 osob. Další přijíždějící vodáci byli informováni o situaci a poučeni, že mají sjíždět řeku u druhého břehu nebo vyložit své věci u břehu a na chvíli kemp opustit. Také cyklisté na blízké cyklostezce, která vede kolem řeky na Svatošské skály, byli informováni o situaci a požádáni, aby vyčkali nebo zvolili jinou trasu.

Pyrotechnik po svém příjezdu a ohledání munice potvrdil, že se jedná o dělostřeleckou střelu. Munici zajistil a odvezl jí k likvidaci. Zhruba po dvou hodinách se evakuované osoby mohly vrátit zpět do kempu a nadále si již nerušeně užívat táboření. 

Manipulování s nalezenou municí může být velmi nebezpečné. Není tedy na škodu, připomenout si několik preventivních rad.

Jak se však zachovat při nálezu munice?
• s municí nikdy nemanipulovat
• vyrozumět ihned policii
• zajistit nález tak, aby k němu nebyl přístup
• naleznou-li munici děti, vyrozumí o nálezu policii nebo dospělou osobu (rodiče, učitele, příbuzný)

Co se děje na místě nálezu?
Když přijedou policisté na místo, prozkoumají okolí nálezu, zda na místě není větší množství nevybuchlé munice a přivolají pyrotechnika. Než pyrotechnik přijede, označí prostor kolem nálezu tak, aby byl  znemožněn přístup dalším osobám.

Pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi.

V případě, že jde o nálezy na polích a v místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech se odvážejí na bezpečné místo, kde jsou likvidovány.

Na místě nálezu musí každý dbát pokynů policistů.

nprap. Kateřina Krejčí

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 04.08.2018 19:00




0 +
 

Hlavní zprávy