Loket: Pochod městem připomněl slavnosti krutého Purkrabího (TV Západ)

Víkend 12. a 13. srpna patřil v Lokti středověkým slavnostem. Rozsáhlý program přilákal tisíce návštěvníků, kteří se mohli mimo jiné dozvědět i více o historii hradu a okolí.

dezinfekce

„Hned na začátku je potřeba říct, že Purkrabí Půta rozhodně nebyla žádná pozitivní postava historie Lokte. Máme tu mnohem pozitivnější osobnosti. Purkrabí Půta je ten prevít, který zkameněl. Je to onen slavný zkamenělý Purkrabí. Málo kdo to ví, jmenoval se Půta. Jako každý rok v srpnu se konají na Lokti velké slavnosti plné středověkého a potažmo renesančního umění a  renesanční zábavy. Takže jsou tu samozřejmě divadla, kejklíři a šermíři. Měl bych asi upozornit na rytířský turnaj na koních, který každý rok přiláká spousty návštěvníků, a ještě bych rád doplnil spoustu dobrého jídla a pití,“ uvedl Viktor Braunreiter za hrad Loket. 

Pestré dění na hradě, kde se proháněli rytíři na koních, sváděli souboje, ale kde našli místo i řemeslníci a pohádky pro děti, doplnil i průvod městem. Ten představil všechny kostýmované účinkující a byl příležitostí k pozvánce na náměstí. Zde v posledních letech město pořádá trhy, aby podpořilo i dění v podhradí.

„Ono to souvisí trošku s tím, že samozřejmě k těm akcím na hradě jsme připojili to náměstí. Důvod je jednoduchý. Chceme, aby to žilo nejenom na hradě, ale i na náměstí v Lokti. Samozřejmě to s sebou přináší různá omezení - nemohou sem auta, apod. Mám ale pocit, že by to tady mělo právě více žít, nejenom na tom hradě, ale i na náměstí. Nám se to teď poštěstilo na Letní středověké slavnosti s tím, že v pátek večer byl ještě koncert Nazareth, na kterém bylo přes tři tisíce lidí. Takže byl trošku problém v sobotu ráno některé lidi odparkovat, ale nakonec se to podařilo, a to náměstí, jak vidíte, je průchozí a dá se tady občerstvit anebo načerpat vůbec nějakou energii. Máme tamhle koně, za námi jsou stánky se sladkostmi, tady je víno, takže já si myslím, že to pro lidi může být zajímavé,“ myslí si místostarosta Lokte Petr Zahradníček.

Zájem o dění v Lokti během sezóny v posledních letech kulminuje. Město naráží na své limity.

„Letošní rok se jeví – já to musím říct až skoro tak, že nás ten turistický ruch předběhl, co se týče parkování. Máme problém s parkováním. Protože se snažíme samozřejmě, aby návštěvy parkovaly před Loktem a my ty plochy ještě nemáme. Velmi intenzivně na tom pracujeme. Doufám, že na příští rok, to bude zase o to lepší. Chápeme to jako hlavní problém, že ta návštěvnost nás vlastně doběhla či předběhla, a tudíž ta kapacita toho náměstí - tady bychom byli rádi, kdyby se při těch větších akcích neparkovalo vůbec,“ navrhuje Zahradníček.

I hrad si na nezájem nemůže stěžovat. Po loňské rekordní sezóně se daří i v letošní.

„I v letošním roce je to tak. Navíc samozřejmě můžeme pozvat návštěvníky na Loket, protože tady vzniká spoustu nových přístaveb, nástaveb a dostaveb. Opravují se střechy, dřevěné ochozy a dřevěné schody. Myslím si, že to bude krása a že se hrad opět o kousek přiblíží k tomu, jak vypadal ve slavné době Karla IV. Přijeďte se na to rozhodně podívat,“ dodal Braunreiter.

Ve městě je také známý amfiteátr. Ještě tento rok čeká na návštěvníky řada akcí.

„Z těch větších je to vinobraní, kde nás čeká podobný nápor, jako máme teď přes středověké slavnosti. Pak je to celá řada dalších menších akcí. Ať už je to mezinárodní folklórní festival – to je taková uvolněná neděle v amfiteátru, akce Termitů - 20 let v amfiteátru a pak tady bude akce Srdcem pro hokej – na podporu karlovarského hokeje. Tuto akci podporuje i město,“ vyjmenoval některé akce Zahradníček.

Aktuální informace o všech konaných akcích umisťuje město na své webové stránky www.loket.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy