Loket: Muzikantská noc letos obsáhla i malá muzea (TV Západ)

Letošní Muzikantská noc v Lokti se odehrála v sobotu 12. května. Kromě živé hudby v místních pohostinstvích nabídla i zdarma otevřená místní malá muzea. Zájemci mohli každou hodinu využít i průvodcovské shrnutí celé akce.

dezinfekce

„Dobrý den. Mé jméno je Jana Motlíková a jsem vaše klíčnice. Dnes vás budu provázet muzei v našem překrásném městě, v Lokti, v tom krajinářském skvostu. Muzea, která dnes můžete navštívit, jsou následující – po pravé straně je Muzeum lázeňských pohárků a Pivovarské muzeum. Je to do jisté míry krásná kuriozita čítající dva tisíce pohárků z porcelánu, ze stříbra a ze skla. Je to rarita, poněvadž tato soukromá sbírka je zapsaná v Guinnessově knize rekordů a pěkné na tom je, že o sbírku se starají již tři generace. Začal pan doktor Dolina, pokračuje v tom dcera pana doktora Doliny – paní Ivana Lojínová a její děti,“ popsala paní Motlíková.

Srdcem celého náměstí je zdejší budova radnice.

„V radnici stojí za to navštívit loketskou městskou knihovnu. V loketské městské knihovně je expozice knižní vazby. Můžete nahlédnout na knižní vazbu jako takovou, můžete se dozvědět informace o knize v proměně časů a zároveň, pokud vplujete do loketské městské knihovny, tak tam můžete naslouchat zpěvu Lucie Šreinové a Vítka Adamce – mladých loketských nadaných umělců. Jakási třešnička na dortu je Muzeum tajných spolků. V Muzeu tajných spolků dostanete obsáhlý a fundovaný výklad. Už samo Muzeum tajných spolků nám nedovoluje říci nic. Je opředeno jistou spiritualitou a mystičnem. Snad jen v 18, 19 a ve 20 hodin můžete být přímo svědci toho, jak vypadá uvedení do zednářského lože. Takže toto si určitě nenechte ujít,“ poukázala sympatická klíčnice.

Za krycí plachtou prosvítající lešení skrývá známý hotel Bílý kůň spjatý s pobytem velkého německého básníka a prozaika J.W. Goetha. 

„Můžete se dozvědět onen příběh, jak Johann Wolfgang Goethe požádal, jakožto 74letý o ruku 19letou Ulriku von Levetzow. Z terasy pak můžete vidět nádherné loketské okolí. Uvidíte krásné lesy a malebnou polohu, a to je důvod, proč Johann Wolfgang Goethe nebyl jediný umělec, kterého to táhlo do Lokte. Takže, proč všichni krajináři, spisovatelé, básníci a malíři do Lokte vždy proudili. Nádherné pohledy z terasy Bílého koně a zároveň je to také jedno ze stanovišť muzikantské noci. Uslyšíte tam hudbu v podání jednoho muzikantského dua,“ přiblížila Motlíková.

Na konci náměstí se nachází Černá věž, která byla také během večera volně přístupná.

„Černá věž je místem, kde najdete muzeum loketských řemesel a cechů. Určitě se na Černou věž vyplatí vyběhnout. Když vystoupáte nahoru, tak se můžete kochat nádherným pohledem. Pokud budete v Černé věži, tak neopomeňte – naproti je pěkný ateliér pana Heráta. Zde můžete vidět různé keramické výrobky. Můžete obdivovat kočky, pejsky, gobelíny a spoustu figurální keramiky,“ pozvala klíčnice k místnímu tvůrci.

Když se návštěvníci dostatečně pokochali zajímavostmi z loketských muzeí, nastal čas projít jednotlivé restaurace a hospody, které se zapojily do muzikantské noci.

„Pod radnicí je hospoda U Radnice, tam dnes hraje Booger. Pokud člověk chce silný hudební zážitek, tak vás zveme na skupinu Booger. Když budete pokračovat dolů do Zahradní ulice, tak v hospůdce u Gardnera dnes hraje Kozatay se speciálním hostem. Hostem této kapely je pan Petr Zahradníček – loketský místostarosta. Pokud dáváte přednost nějakému klidnému hudebnímu zážitku, tak vás zveme do Pivovaru Florián, kde dnes hraje Duo Návraty. Stejně tak na terase Bílého koně už jsme zmínili Duo Petr a Anna a hudební produkci si můžete také vyslechnout a posedět v restauraci Atmosféra. Ke zmínění stojí, pokud někdo z náměstí vyběhne do Nádražní ulice, tak tam se nachází bar Diana, kde dnes hrají Fíci,“ uzavřela Motlíková.

Nám nezbývá než poděkovat za milé provedení po Lokti a budeme se těšit za rok opět na shledanou na Muzikantské a muzejní noci.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy