Loket: Kulturní sezóna přinese řadu atraktivních akcí (TV Západ)

Program letošní kulturní sezóny v Lokti představilo vedení města a zástupce hradu a promotér amfiteátru na tiskové konferenci. Na návštěvníky čeká řada zajímavých akcí.

dezinfekce

„Bude 15. ročník Beatové síně slávy, což bude dvoudenní akce. Vystoupí osm kapel za dva dny – to je první Top. Druhý je 50 let Jethro Tull – výroční turné, celosvětové. Do Lokte se vrací již po čtvrté. Bude to velmi zajímavá vizuální akce s největšími hity Jethro Tull. Pak stoprocentně Giuseppe Verdi, opera Nabucco, která je dnes skoro vyprodaná. Takže lidé by si měli pospíšit, jestli se budou chtít podívat, protože máme zatím jen jeden den. Další je 30 let Čechomoru, kteří zahrají z desky Proměny a největší hity za 30 let své kariéry. Zajímavostí je symfonický cimbálový Gypsy orchestr, který byl v České republice pouze dvakrát. Nyní bude potřetí. Loni vystoupil na Smetanově Litomyšli. Lidé, kteří tam byli, z toho byli unešeni. Tak jsme si řekli proč to nevyzkoušet. Bude to spojené i s maďarskou kulturou. Lidé budou moci ochutnat maďarské jídlo, pochutiny, víno, Barack pálenku,“ vypíchl Top akce hudební promotér Vladimír Suchan. 

Návštěvnost amfiteátru jde během léta do tisíců a velký zájem vyvolává i hrad Loket.

„Pro nás hlavní zájem je zpřístupnit komunikační cesty, aby se nám lidé nevraceli proti sobě. Loni jsme zainvestovali do rekonstrukce třetí brány včetně průchodu mezi Dolní baštou a věží. V současnosti chceme zprůchodnit část východního křídla – propojit obřadní síň se Šlikovským archivem. Na toto máme dostat příspěvek od Karlovarského kraje na restaurování omítek. To je jedna z nejkrásnějších částí hradu. My bychom zpřístupnili hrad v úrovni patra kolem dokola. Což by nám pomohlo v provozu a při zvyšující se  návštěvnosti. Jak jsem již dnes říkal, za první čtvrtletí máme o šest procent vyšší návštěvnost než loni, a jak víte, loni jsme měli rekordní návštěvnost 141 tisíc. V letošním roce chceme investovat z vlastních prostředků podlahy v Severním paláci, které by nám umožnily tyto dvě místnosti propojit do návštěvnického okruhu, kde je již instalován jeden renesanční strop. Tím bychom zlepšili průchodnost. Cena opravy je něco málo přes dva miliony korun a restaurátorské práce někde kolem 700 tisíc až milionu,“ přiblížil ředitel hradu Loket Václav Lojín.

I město se chystá na velké akce.

„Tak stěžejní akce jsou dány, jednak jsou to dvoudenní Letní slavnosti, které jsou v červenci, kdy je spojujeme s hradem i na město. Pak to bude velká akce, kterou pořádá Karlovarský kraj v amfiteátru – 100 let od vzniku Československého státu. Dali jsme k dispozici amfiteátr, snažíme se tam trošku přemístit středověké tržiště  a umístit ho dole vedle amfiteátru, abychom ulevili dopravnímu kolapsu na náměstí. To je nová důležitá akce – 2. června. Dále jsou to stěžejní akce, jako je Mistrovství světa v motokrosu v červenci, na podzim vinobraní a v zimě vánoční trhy - tradiční,“ vyjmenoval místostarosta Lokte Petr Zahradníček.

V sobotu 16. června proběhne akce pro celou rodinu, kde zahrají Walda Gang, Support Lesbiens,TH!S, Maxim Turbulenc a Čiperkové. V dalších termínech pak proběhne řada dalších akcí – Atlantida, muzikál Divadla Kalich, koncert Jelen, Debbi, Poetika, přijede i Cirk La Putyka s Cabaret Airground a Vladivojnou La Chia. Představí se Jaromír Nohavica, Divokej Bill, Tři Sestry & Horkýže Slíže. Místní Sbor dobrovolných hasičů oslaví 150 let trojkoncertem: MIG21 - Lenny - Jakub Děkan. 

Příznivci tvrdé muziky si přijdou na své hned na dvou akcích – na první zahrají Ross The Boss, Stormwitch, Limetal a Sinetrium. Na druhé pak Dymytry, Harlej, Arakain, Trautenberk a opět Sinetrium. 

Chybět nebude další divadelní večer a to přímo Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete od Williama Shakespearea v režii Jany Kališové. 

Kryštof kemp je již vyprodaný. Mladší publikum pak jistě osloví akce 4. srpna - MARPO & TroubleGang + hosté: Ektor, Separ.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy