Loket: Dvoranu město začne opravovat za své (TV Západ)

Zchátralá rozsáhlá budova v centru města Lokte zvaná Dvorana stále čeká na rekonstrukci. Peripetie s hledáním možných dotačních titulů nekončí, ale město musí začít řešit havarijní stav konstrukce krovu.

dezinfekce

„To odstranění havárie spočívá v tesařské rekonstrukci celého krovu, protože dle vyjádření statika není možné nic udělat provizorně. Čili musíme udělat toto zabezpečení, aby se ta střecha nezřítila. Poté bude následovat další výběrové řízení, abychom dodělali tu vlastní střechu. Následně budeme připravovat výběrové řízení na restaurátorské práce. Toto bychom rádi zrealizovali ještě v letošním roce. Poté budeme připravovat to velké výběrové řízení, které by už obsahovalo rekonstrukci komplexní celé Dvorany,“ vysvětlil starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Původně zvažovaný projekt na celkovou rekonstrukci nenašel finanční krytí, ale město se nevzdává.

„Budeme samozřejmě jednat s Ministerstvem kultury o možnosti dalšího financování z jejich prostředků na Městské památkové rezervace. Z tohoto je samozřejmě možné realizovat střechu, restaurátorské práce, okna a ten vlastní plášť – fasádu. Na ty vnitřní úpravy budeme hledat podle možností dotačních titulů třeba i rozdělení. Zvlášť možnost toho sálu a zvlášť tu část těch pater, kde bychom rádi znovu se podělili s návštěvníky Lokte o sbírky, které máme v současné době v depozitářích,“ naznačil využití zařízení Bednář.

Plánované muzeum se sbírkami v prvním patře Dvorany by se mělo zařadit do prohlídkového okruhu města. 

„A tu druhou část bychom velice rádi využili, ať už jako určitým způsobem kulturní anebo nějaké komunitní centrum. Rádi bychom to propojili. Naše Základní umělecká škola by to tady mohla mít jako svoji domovskou scénu. Svoji mají v Horním Slavkově. Propojit to s naším domem s pečovatelskou službou a jednotlivými komunitami, které zde v Lokti žijí, a spolky, které zde působí,“ popsal využití Bednář.

Městu také citelně chybí větší sál pro akce jako jsou plesy nebo koncerty. Dosud se podobné záležitosti konají na hradě kam se vejde maximálně 200 lidí. Dvorana by mohla pojmout až 400 návštěvníků.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy