Literární Františkovy Lázně 2018 budou ve znamení humoru

V plné proudu jsou přípravy mezinárodního festivalu Literární Františkovy Lázně (LFL), který se uskuteční ve dnech od 1. do 11. listopadu 2018. Už dnes se můžeme těšit na jednu z našich největších hereček Hanu Maciuchovou, která již před lety na festivalu se svou recitací vystupovala.

dezinfekce

„Inu, jak se říká, dobří holubi se vracejí,“ poznamenala s úsměvem básnířka a spisovatelka Alena Vávrová, jež má přípravu „Literárek“ na starosti.

„V rámci letošního 21. ročníku bude paní Hana Maciuchová během vystoupení v Divadle Boženy Němcové česky recitovat dva velké německé básníky, kteří jsou silně spjati s humorem. Kromě toho bude svým dalším programem ozdobou slavnostního zahajovacího večera nazvaného - Jedeme dál/GO ON,“ doplnila.  

Z dalších účastníků lze prozradit například slovenského spisovatele a aforistu Ondreje Kalamára. Ze Španělska k nám přijede Monika Zgustova, z Berlína Jaroslav Rudiš, z Aachenu Klára Hůrková a z německého Řezna Rolf Stemmle. Z Prahy pak na festival zavítá například Jiří Slíva či Věra Koubová. Vlajka LFL bude předána z rukou německé autorky Sabine Dittrich jednomu z českých autorů.

Na letošní rok připravuje regionální autor Milan Hloušek pokračování svého románu Letní dny bez konce. Slavnostní křest knihy se uskuteční v pátek 2. listopadu na zahajovacím galavečeru v Divadle Boženy Němcové. Během LFL bude dále pokřtěn česko-německý almanach poezie, který sestavila básnířka a překladatelka Klára Hůrková, žijící a pracující v Cáchách. 

Ačkoli se organizátoři LFL dívají dopředu, je na čase zhodnotit uplynulý ročník.

„Podle hlasu veřejnosti a zúčastněných byl loňský festival podnětný, inspirující i zábavný. Kdo nic nedělá, nedělá žádné chyby. Náš přípravný výbor o tom, co se nepodařilo podle vysněných představ, pochopitelně ví. Víme také o tom, že není člověk ten, kdo by se zavděčil lidem všem,“ okomentovala vzletně básnířka předešlý ročník. 

Pořadatelé proto neustále přicházejí s naprosto novými formami.

„Loni to byla například Literárně-hudební párty se skupinou 100 zvířat s poděkováním ředitelce Základní školy Františkovy Lázně Mgr. Jiřině Fajfrové za dlouhodobou spolupráci na literárním poli. Dále pak učiteli klarinetu a saxofonu Jaroslavu Paškovi, a to nejen od nás, ale též od jeho svého času nejlepšího žáka, Honzy Šobra. Této „Litpárty“ se zúčastnil i člen skupiny Olympic, Petr Janda, který jel potom s literáty a muzikanty i Happeningovým vlakem do Hofu a zpět do Františkových Lázní,“ uvedla Alena Vávrová. 

Další podobná Literárně-hudební párty je v plánu až na rok 2019, kdy budou LFL věnované rodičům s dětmi, pohádkám a literatuře pro dětské čtenáře.

V minulém roce se těšil nadšení účastníků i Běh s knihou a následná Panelová beseda v Sadové kavárně. V obležení zde byl především spisovatel a cestovatel Miloslav Stingl a autor obsáhlé biografie o něm, pan Adam Chroust. Přízeň diváků neminula ani zakladatele LFL Josefa Kejhu se svou novou pohádkovou knížkou. Velkou radost měly i všechny děti z dětských domovů, se kterými spolupracuje jeden ze sponzorů festivalu - firma Abydos. Všestranně zazářil spisovatel a významný novinář Pavel Kosatík. Během LFL bylo pokřtěno nové, rozšířené vydání jeho Menší knížky, jež vydala Euromédia z popudu Literárních Františkových Lázní. 

„V neposlední řadě všechny potěšil křest slibné románové prvotiny spolupracovníka LFL Milana Hlouška s názvem Letní dny bez konce. Bylo mu velkou ctí, že právě Miloslav Stingl byl jeden z kmotrů jeho knihy,“ zmínila Alena Vávrová. 

„V základní škole se dále uskutečnilo krásné dopoledne s výstavou žáků dvou škol. Na výtvarném poli bodovala Základní umělecká škola Járy Cimrmana. Na poli literárním pak základní škola. Představil se nám skvělý soubor Brass Band Járy Cimrmana ZUŠ Františkovy Lázně. Také se dvě třídy dočkaly nevšední výuky, kdy se samotní autoři na chvíli stali učiteli. Literární výchovu učil Josef Kejha se svou vnučkou Sárou, německý jazyk pak spisovatel a básník – germanista, Radek Malý,“ připomenula Alena Vávrová.

Pomyslnou třešinkou na dortu byl v loňském roce Happeningový vlak, jenž měl opět neopakovatelnou atmosféru. Vyvrcholením byl křest české knihy německé autorky Sabine Dittrich – Potomci mlčení, kdy jí za kmotru šly dvě představitelky Mladé fronty (kniha vyšla právě u nich) a zároveň také Alena Vávrová. Křest se konal ve slavnostním historickém salónku v nádražní budově v Hofu za účasti představitelů města Hof i Františkovy Lázně. 

Ve vlaku samotném pokřtil svou novou sbírku spisovatel a básník Alois Marhoul.

„Skvělou tlumočnicí na všech akcích byla Olga Kupec. Při jednom ze tří autorských česko-německých čtení se svou brilantní němčinou také blýskl další spolupracovník LFL, ředitel Městského muzea ve Františkových Lázních, pan Karel Štěpán Odstrčil,“ vysekl poklonu spisovatel Milan Hloušek. 

V Chebské literární lázni přítomné v knihovně nadchli svými Osudovými básněmi pánové Miroslav Kovářík a Radek Bláha. Na Sokolovské literární lázni zazářila Zuzana Vejnarová.

Muzikantsky všechny přítomné potěšila i celá řada jednotlivců a skupin - Many and Zyky, Good Time, Jiří Dědeček, Jiří Vondrák, Petr Suchan, Jan Paul, ale i operní zpěvák a skladatel z Anglie, Barry Webb. V neposlední řadě také výtečná harfenistka a hudební skladatelka, básnířka a fotografka - Zbyňka Šolcová.

Lze tedy konstatovat, že Literárky 2017 byly pestré a neméně barevné budou i ty v roce 2018.

„Máme se na co těšit! A proto bych ráda závěrem prozradila nové motto, které pro letošek bude znít - Záchranná vesta humoru,“ dodala Alena Vávrová. 

Kdo si nechce nechat ujít 21. ročník Literárních Františkových Lázní, může už nyní sledovat stránky zde, kde se během roku budou objevovat další nové informace o připravovaném festivalu. 

O loňském literárním festivalu jsme vás informovali zde.


Zdroj: Milan Hloušek, spolupracovník LFL 2018 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy