Kynšperk: Závod při Dni Ohře vyhrál Václav Sobotka (TV Západ)

Horké letní počasí přímo láká k vodě. Ti, kteří milují cestování po řece, ale mají v republice jen málo možností. Světlou výjimkou v západních Čechách je Ohře od Chebu až po Karlovy Vary. Na řece se prohánějí stovky plavidel a některé z nich si letos opět vyzkoušely závod o Pohár Povodí Ohře v rámci Dne Ohře v Kynšperku. V dopoledních hodinách v sobotu 27. července se zájemcům otevřely brány Vodního díla a úpravny vody Horka, která zajišťuje dodávky pitné vody pro celý sokolovský okres.

dezinfekce

Vodácký závod odstartoval od 14 hodin od Chocovického mostu v Tršnicích. V cíli u kynšperského dřevěného mostu pak proběhl i doprovodný program.

„Závodu se zúčastnilo 31 kánoí, 4 kajaky a 3 rafty,“ spočítal účastníky časoměřič Jiří Roubínek. 

A výsledný čas vítěze 1 hodina 34 minut?

„Je to druhý nejlepší čas v dějinách tady,“ dodal Roubínek.

„Jelo se mi dobře. Já se už zde projížděl v úterý. To bylo daleko horší a bylo méně vody. Já na tomto kajaku sedím podruhé v životě, jinak trénuji na rychlostním kajaku kvůli kvadriatlonu. Dnes ty podmínky tím, že se odpustila přehrada, jak říkali pořadatelé, tak se jelo dobře. Rostliny nám trošku vadily, ale jinak to bylo dobrý,“ popsal vítěz závodu Václav Sobotka.

Závod každoročně podporuje Povodí Ohře i tím, že načasuje plánovaný proplach řeky tak, aby během závodu bylo více vody.

„Jsou povinni řeku proplachovat kvůli živočichům v řece. Tak třeba to dva dny pozdrží nebo tři dni - nám pustí déle. Ale na Den Ohře si vždy proplach zajišťujeme. Nebo jí zadrží, také se několikrát stalo, že bylo hodně vody a zase by se někdo utopil. To nejde,“ přiblížil pořadatel akce Miroslav Volf.

A jeho slova potvrzuje i nová ředitelka karlovarské části Povodí Ohře.

„Ohře je na tom dobře, protože to právě velké vodní nádrže dotují. Z nádrží se pouští minimální zůstatkový průtok – ze Skalky asi kubík a půl, z Jesenice asi 800 litrů. Tím pádem je v Ohři dost vody na to, aby plnila základní podmínky, aby byl ještě v řece život pořád,“ uvedla Petra Fošumpaurová, ředitelka Povodí Ohře Karlovy Vary. 

I letošní rok má být chudý na dešťové srážky.

„Doufala jsem, že letos to bude lepší, ale vypadá to, že nakonec bude stejně suchý rok, jako byl ten loňský,“ posteskla si Fošumpaurová.

Jako druhý v individuálním závodě dojel Rudolf Volný. V posádkách si nejlépe vedli Jaroslav Held a Igor Kešner, druzí dojeli Jiří Činčera a Jaroslav Sýkora a třetí místo obsadili Jaroslav Bašta s Vítězslavem Olšanem.  

„Akce mi přijde perfektní, úplně jsme s manželem koukali a nadchlo nás to. Chtěli bychom příští rok také jet závod. Startovat v Tršnicích a dojet sem aspoň za dvě, tři hodiny,“ slíbila se smíchem Fošumpaurová.

Akce se pořádá i díky přízni soukromých sponzorů, firem i institucí.

„Město Kynšperk nad Ohří, největší sponzor, a jeho organizace, neboť to, co mi poskytnou, nechtějí uhrazovat, protože je to akce města, já to jen organizuji. Organizuji to již 18 let. Další sponzoři jsou Povodí Ohře, státní podnik, Chomutov, který opravdu nám dá i finanční prostředky, ale hlavně to zázemí, dají nám řeku a ceny,“ poděkoval Volf.

V místě konání akce byly k dispozici stánky s občerstvením. Od 15 hodin hrála k poslechu kapela Relax Luďka Sehnálka, večer pak chebští Wopejkači. Nechyběla vatra a závěrečný ohňostroj. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy